Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat - Şemsettin Sami

| On
Perşembe, Temmuz 14, 2016

Dini tarafının çok olabileceğini düşünmeden hiçbir önyargı olmaksızın aldığım kitapta gerçekten sıfır sorun yaşayarak 2 günde bitirdim. Bu kadar hızlı okuduğum kitap sayısı son dönemde yoktu, bilmiyorum ben size neresinden başlayıp anlatayım?

Karbon kitaplar yayınevininkini çok beğendim. Dil mükemmel kullanılmış, döneminin en iyi romanları arasında. Bize iki gencin aşkı anlatılmakta. Ama o aşk ne aşktır yani! En başta aşkla değil sanki ailelerin muhabbetiyle geçecekmiş gibi düşündürürken aniden Talatın annesinin hikayesi kesiliyor, Talat & Fitnat ikilisinin hayatlarına kapı açıyoruz. Dil'de yer yer eski Türkçe kullanılsa da tatlı bir hava katıyor. Okurken kendi kendime "Nen var güzelim?" falan demeye başladım. Yoksa "ah neyleyeyim ben sensiz hayatı" mı diyelim? Çok tatlı kullanmış Şemsettin abimiz dilini.

Aşklarına gelince öyle zorlu bir aşkki.. Osmanlı döneminde kadınların olduğu konumu katmassak birde her ailenin farklı olduğu yapısı var biliyorsunuz. Bu yüzden kadınlar istedikleri gibi erkeklerle evlenemiyorlar. Zaten arap kültüründen gelen erkeklerin manavdan meyve seçer gibi kadın seçmeside o dönemde meşhur ve normal sayılıyordu. Hatta erkekler aramıyor, sokakta büyük kadınlar tanıdığı küçük kızlar için erkekler, zengin kocalar buluyorlardı. Ben kitabı alırken aslında bu kadar aşk ile ilgili olduğunu bilmiyordum. Konusunda beni çeken şey Osmanlı dönemindeki kadın erkek ilişkisi ve oradaki hayattı. Biraz onun tadını merak ederken kendimi talat ve fitnatın aşkı içerisinde buldum. Pişman olmadım! Onların aşklarını okurken hayatın ne kadar değiştiğini teknolojiyi ne kadar sevsekte acaba bunlar mı bizleri bu hale getirdi demekten alıkoyamadım. Üzüldüğüm şeylerde oldu. Kadınların gerçekten market ürünü gibi insanlarca seçilircesine ordan oraya savrulmasını mı göreyim, okullarda okutulmamasını mı, yaşları on beş olduğunda ev hapsine kadar giden zorla evde tutma durumlarına mı üzüleyim bilemedim.. Çünkü o dönem aileler özellikle babalar kızlarının başına bir iş gelir diye düşünüyorlar. Aslında bunun altında başına iş gelir değilde gönlünü bir erkeğe kaptırırda saçmalar diye korkuyorlar. Amanın, komşular ne der! Sanki onların aklı yokmuş gibi.. Ayrıca bu kitap o dönemde bazı devlet kurumlarında haftalık olarak istanbulda yayınlanmış. Yani insanlar devletten ben bu haftaki sayını okumak istiyorum diye gidip alabiliyorlarmış. Neden bunu söyledim derseniz, kitap sanki biraz insanları eğitmeye çalışıyormuş hissi veriyor. O dönemde erkeklerin yaptığı kötülüklerden bahsedilsede erkekler cana yakın, adil ve anlayışlı gösteriliyor. Bu bana hiç samimi gelmedi. Muhtemelen ahlakın bu yöne kayması için yapılmış bir algı oyunu. Çünkü kadınlarla zorla evlenen erkeklerin, bir kadın üzüldüğünde o beni sevmiyor diye hüngür hüngür ağlayıp ona yardım etme fikri gerçekten hiç samimi değil. Bugün bile anlatsalar çok emin olamam. O tarafları beni pek sarmasada, anlatılan aşkı kafamda çok iyi canlandırdım. Fitnatın betimlemeleri sevdiğine karşı yaklaşımı çok hoşuma gitti. Tabiki umarım böyle eşim olur düşünceside kafalarda uçuşmadı değil. Ancak bunun okuyan çalışan ve erkek baskısı görmemiş halinden isteyeyim bende bare! Benim hoşuma giden aşk karşılıksız sevgi, yapamayınca kendimi bile öldürürüm diyerek o erkek baskısında karşı koyma cesareti. Gerçekten çok güzel. Hemde kitabın öyle bir son 30 sayfası var ki, nefesinizi tutarak okuyacaksınız. -tabii aşkı bu duyguyu seviyorsanız-

Ah benim Fitnatım, neden böyle üzüyorlar ki seni? Minnacık bedenin, tatlı düşüncelerin bunları mı hakediyordu sanki? Benim gönlüm sana zeval olur. Yapma eyleme!
1 yorum on "Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat - Şemsettin Sami"
  1. benim çok önceden okuduğum benim içi özel ve kalbimde yer etmiş bşr kitap.aşk kitabı diye sorsalar bunu söylerdim

    YanıtlaSil

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9