Japonya'daki Manga Çizerler Ne Kadar Kazanıyor? (Mangaka)

| On
Pazartesi, Ocak 04, 2021

Manga: Japonya'daki çizgi romanlar için kullanılan bir terimdir. Anime çizim sanatı olarakta bilinir. Sağdan sola doğru okunmaktadır. 

Manga çizerleri Shueisha yada Kodakawa gibi büyük şirketlerde iş bulabilir. Pek çok farklı çalışma alanları da bulunuyor.

Bir manga sanatçısı yılda ortalama ¥ 4Milyon Yen (39Bin Dolar) ile ¥ 6Milyon Yen (64Bin Dolar) kazanmaktadır. -iyi bir mangaka'ysa!- Manga çizer asistanları da ortalama ¥ 200Bin Yen kazanmaktadır.

Manga çizerleri ödemelerini neye göre alıyor?
Sayfa başına ve Lisans telif hakları şeklinde ödeme alıyorlar. Ortalama bir manga sanatçısı sayfa başına ¥ 3Bin Yen (30 Dolar) isteyebilir. Lisans ve telif hakkları içinde %1-%10 arasında kazanç elde edebilmektedirler.

Manga sektöründe iyi para kazanmak; Yetenek > Ün > İfade konusunda ne kadar başarılı olduğunuza bağlı.

Telif için basit bir örnek: Başarılı olan bir manganın anime'ye dönüşmesi ardından oyun haline gelmesi ekstra kazanç demektir.

Manga çizerleri İllüstratör yaparak da gelirlerini arttırabiliyorlar. Kitap sektörü bu konuda desteğe ihtiyaç duymaktadır. Çizerler kitaplara kapak çizerek hem ünlerini hem de gelirlerini arttırabiliyorlar.

Japon olmasanız bile manga sanatçısı olabilir misiniz?
Son zamanlarda yetenek ön plana çıkmış durumda. Örneğin Koreli manga sanatçısı Boichi; Shueisha şirketinde çalışmaktadır. (Dr. Stone mangası Boichi'ye ait.) Her ne kadar dış alım gerçekleşse de büyük çoğunluk Asya ülkelerinden seçilmektedir. Japonya'da manga sanatçısı olmak bizler için hala zor!

Dr.Stone
İlk Yorumu Sen Yap !
Yorum Gönder

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9