Region Free Nedir? Ne demektir? (Özellikle Oyun Konsolları İçin Açıklama) - PAL Bölgesiyle Karıştırılması

| On
Pazartesi, Ekim 12, 2015
Region free kelimesi konsol kullanan kişiler tarafınca, pal bölgesiyle karıştırılmaktadır. Region free kelimesi özellikle sony tarafından ps4 ile birlikte kalktı ve işlevi olmayan bir durum haline geldi diyebiliriz.

Region free'nin konsol veya oyun sektöründeki tam anlamı; Oynanan bir oyunun tüm ülke oyuncuları tarafından aynı server üzerinden oynanması demektir. Yani avrupadan oynayan oyuncuların karşısına, amerikadan veya asyadan bir rakip çıkabilir. Ama bölge kilidi yani "region lock" ibaresi bulunan oyunlarda avrupa oyuncusunun tek rakibi gene avrupa oyuncusu olabilir. Çağın gelişmesiyle beraber firmaların server ağlarıda güçlendikçe bu durum ortadan kalkmaktadır. PS4 oyunlarının %99'u region free'dir. (Region kilidinin olmasının temel sebebi düşük server kalitesi ve çok farklı bölgelerden oyun olunca ortada destekleyici bir ağ olmadığı için yoğun bir lag oluşmasından olur.) Bu durum ps3 zamanında fazlasıyla mevcutttu o yüzden oyun alırken ona göre almaya çalışırdı herkes. Şuanda ps4'de o kadar yıl oldu aklıma gelen tek oyun mortal combat x'dir. O oyun ne yazikki region lock yani bölge kilidine sahip.

Peki pal olayı nedir? Pal olayının bölge kilidiyle hiç bir alakası yoktur. Dünyada satılan tüm oyunların arka alt açıklama kısmında bir dünya resmi ve o dünyaınn üzerinde yazan bir numara vardır. Bazende numara yazmaz ve sadece "all" diye bir ibare bulunur.

Pal 1: NTCS-U (Amerika Bölgesi)
Pal 2: Avrupa (Türkiyede İçinde)
Pal 3: NTCS-J (Asya Kıtası)
Pal All: Buda Amerika Bölgesidir ancak bazı firmalar 1 yerine all yazmayı tercih eder.

DİKKAT: Türkiyede de bu all bölgesiyle ilgili bir kandırma mevcuttur. Genelde spottan satış yapan kişiler all yazıyor yani tümm bölgeler diye kandırırlar al birşey olmaz derler. :) Halbuki her yer filan değil amerika bölgesidir. Ama işte bölge kilidi olmadığı için türkiyedende almış olsan konsolu oynayabilirsin.

Ancak pal kısmıyla ilgili şuna dikkat etmek gerekli. Hemde çok dikkat etmek lazım. Ek paketler, mikro satışlar yani minik ücretli ek paketler veya seasson pass alırken sorun çıkartır. (Sony ps serisi için.) Xbox'daki durumu bilmiyorum.

Oyununuzun dünya kısmında pal 2 yazıyor ama psn sony hesabınız eğer amerika ise, hesabınızdan ötürü ek paketinizi oyununuz ile BİRLEŞTİREMEZSİNİZ. O yüzden oyunlarınızın hepsini aynı bölgeden almaya çalışın, ona görede bir psn hesabınız olsun.

Özetlemek gerekirse, 
-Region free yani bölge kilidi, oyunu oynayacağınız kişilerle alakalıdır.
-Pal versiyonu numarasıda sizin hesabınla birlikte indirebileceğiniz yapabileceğiniz şeyleri etkiler.


2 yorum on "Region Free Nedir? Ne demektir? (Özellikle Oyun Konsolları İçin Açıklama) - PAL Bölgesiyle Karıştırılması"
  1. yıl olmuş 2019 ben şimdi region free oyun konsolunda pal oyunu oynayabilirmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oynarsınız fakat online oynayacaksanız veya ek paket alımlar yapacaksanız sıkıntı yaşayabilirsiniz.

      Sil

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9