The Batman 2022 Hakkında (Ağır Eleştiri - Spoiler İçerebilir)

| On
Çarşamba, Mart 09, 2022

DC'nin yıkılmaz kalesi, Batman fanboi'si beni, delirttiler. Buradan Matt Reeves'e.. 

En sevdiğim karakteri en sevmediğim oyuncunun oynayacağını öğrendiğimde kıpkırmızı olmuştum. Tıpkı afiş rengi gibi.. Önyargılı olmamalıyım Batman'e bunu yapamam bir şans vermeliyim.

Benim için olması gereken Batman; Hafif yaşlı, dik duran ve karizma biridir. Bu yapı dışındaki Batman'in benden puan alması çok zor. Örneğin George Clooney tam bir Batmandir. Her neyse sinirlerimi bıraktım filme geçelim.

Karanlık bir atmosfer eşliğinde Gotham City'nin tıkır tıkır işlenmesini izliyoruz. Ortam güzel yaratılmış. Mutsuz kasvetli insanlar, karanlık ve yağmurlu güzel şehrimiz. Herkes patlamaya hazır bomba gibi. Ana karakter ordumuz "Polisler"i de gördükten sonra Batman'le karşılaşıyoruz. Giriş güzel fakat konu çok yavaş işlenmeye başlayınca sıkıcı bir hal alıyor. The Riddler tam bu noktada devreye girerek yönetmeni kurtarmış. Kötü yanları konuşacağımız kadar iyi yanlarıda söylemem gerek. The Riddler karakteri çok iyi. Joker gibi psikopat fakat daha sakin ve biraz daha zeki. Peki Gotham City'den neden hep Joker tarzı kötüler çıkıyor? Merak konusu. 

Film aynı şekilde devam ederken 5-10 dakika boyunca odaklanmanızı sağlayacak Penguen reis ile bir kovalamaca sahnesi karşımıza çıkıyor. Övdüğüm Riddler artık baymaya başlıyor. Kendimi gazete ekinde sudoku çözüyormuş gibi hissetmeye başladım. Batman filmine geldiğimi sanıyordum. Gotham City'de Bir Hafta yada The Riddler Ve Bulmacaları olmalıydı. Batman'in önüne çok fazla geçiliyor. Belki diyeceksiniz ki Batman'in başlangıç yılları olduğu için amatör bir şekilde. Ozaman böyle bir film yapmayalım. İnsanların kafasındaki Batman yapısına zarar veren hatta düşüren bir senaryo. Değişiklik yapacağız diye bir karakteri öldürmeye gerek var mı? Joker filminde ne dediler, farklı işleyeceğiz psikolojisi olacak dediler. Efsane bir film yapmışlardı. Farklı bir konu işlenmek zorunda değil 2022 yılına göre uyarla. İyi bir müzisyenle anlaş, çok iyi dövüş sahneleri ekle, efektler koy oradan keyif alalım. Süper kahraman filmi izliyoruz çok dehşet değişik bir şey yapılmayacaksa seyircinin beklediği de bu zaten. Düz mantık vb. yorumlar gelecekse takmayacağım. Böyle kötü BATMAN filmi izlemek istemiyordum.


Batman tecrübe kazanıyor. Kazandıkça içten içe bir gülme krizi tutuyor. Gülmeye başladım çünkü Batman'in düştüğü hale gülüyorum. Taktığı maske resmen boya bırakıyor. Sanki dandik bir markadan siyah pantalon almışta boyası akmış gibi. Böyle bir şey olabilir mi? Gözlerine taktıkları lens hem yayın hem de kayıt alabilsin ama masken boya izi bıraksın. Öyle bir film yapmış ki yenilik kattığı her şey güzel ama gerisi vasat. Sen Bruce Wayne'sin şehrin en zenginisin. Kaldıramıyorum gerçekten. Hadi Wayne tecrübesiz diyelim, geçelim. Oradaki Alfred ne için para alıyor?? Sen o ailenin en tecrübeli en fedakarı değil misin. Ucuz işçi bakıcısı değilsin ALFRED'sin. Umarım o boya izi sandığım görüntü Batman'in ışığa karşı duyarlılığından ötürü göz altlarının morarması falan değildir. Yoksa daha da güleceğim.

Bitmedi. Bitemiyor. Bruce Wayne olarak gezdiği sahneleri çok iyi izleyin. Alacakaranlık filminin devamı mı çekiliyor düşüncesi aklımdan çıkmadı. Emo bir karakterin dertli dertli yürümesi, boynu bükük, saçları iki taraftan önüne düşüyor. Pardon? Bana kimse biz farklı bir şey denedik onun psikolojine indik, tecrübe kazanıyor demesin. Burada resmen Robert'ın eski dönemine mesaj verilerek genç kızları filme çekmeye çalışmış yönetmen abimiz. Film bittiğinde kendinizi sorgulayın daha net anlayacaksınız. Aklınızda kalan dövüş sahnesi oldu mu, off ne sahneydi dediğiniz bir olay oldu mu, uçtu kaçtı efsaneydi dediğiniz bir sahne gerçekleşti mi? Batman'in bir tane diyaloğu aklınız da kaldı mı? Konuşma sahnelerinden sadece bulmaca çözdüğü yerler aklımda. Onlarda "adalet" gibi kelimeler. Bunun sebebide Amerikan hukuğuna karşı bir eleştirinin olması. The Riddler'ın yalancılar olarak gösterdiği kesimin büyük çoğunluğu hukukçular, yargıçlar, bu tarz konumdaki kişiler. (ya da uyuşturucu kullananlar) Yönetmen güzel mesajlar vermiş fakat bu detaylar Amerika halkı dışında kimseyi ilgilendirmiyor. Ben süper kahraman filmi izlemek istiyordum.. 


Batman sağolsun tecrübe ettiği dönemlerde zekiymiş. Tecrübe yılları amatörlüklerle dolu fakat sivri dili ve zekası 50 yıllık Batman gibi. Teşekkürler. Çözemeseydi bare infilak ettirseydin. The Riddler ile devam edip filmin adını başka koysaydın.... 

Aksiyon desen 1/2 var yok arası. Dövüş desen öyle, efektler desen öyle, her şey 1/2. Ne laftı ama diyeceğim bir sahne var; kötü adamların "kominizm neden bitti biliyor musun, çok tutumcu oldukları için" demesi. The Riddler da iyiydi fakat bulmaca işinin sürekli katlanarak abartı bir şekilde büyümesi CSI: New York dizisine döndürdü. Batman ve DC hayranlığım olmasaydı belki daha kötü şeyler söyleyebilirdim. Kafadan 10 senemiz gitti. Bir daha yeni Batman filmi ne zaman çekilir kim bilir.. (Devam filmi olmassa. Umarım olmaz.) 

Büyük bir eleştiri yazısına döndüğü için kusura bakmayın.
İlk Yorumu Sen Yap !
Yorum Gönder

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9