Stranger Things: Hakkında (1-2. Sezon - Sadettin Teksoy İçerir.)

| On
Çarşamba, Ağustos 14, 2019

Popüler dizileri izlemeyen duygularım Netflix'in promosyonlarına yenik düştü. 'Sadettin Teksoy'un kullanıldığı promosyon videoları sayesinde Stranger Things izlemeye başladım. Popüler yayın izlemem derken 90'neslinin yakından tanıdığı Sadettin sayesinde ne hale geldik! Videoları gördüğüm an yarın başlıyorum dedim yahu. Sadettin'i yokluğunda özlememiştim fakat sarı yağmurluğu ve yaptığı el hareketlerini görünce beynime kazınan bütün duygular ortaya çıktı.

Fazla konuşup kafa şişirmekte istemiyorum yorumlarda bulunarak hem tavsiye edeceğim hemde yorum yapmış olurum. 

Stranger Things'i anlamak için önceden araştırma yapmalı ve içeriğini bilmelisiniz ya da ne dönüyor? Söylentilere göre "Montauk, MKUltra" gibi projelerin neler yaptığını ve neler yapabileceğini bizlere göstermeye çalışıyor. Bu projeleri yaratanlarda; İnsanların beyinlerini tam olarak kullanabildiğinde ne yapabileceklerini görüyorlar. Tabii bu kullanım şekli öğretme yolu ile değil baskı, şiddet, uyuşturucu ve bunun gibi illegal yöntemlerle iyi olmayan koşullarda gerçekleştiriliyor. Acaba daha düzgün yol ile gerçekleşebilseydi 'özel insan' olmayı başarabildiğimizde yapacaklarımızın sınırı olur muydu. Kendi gücümüzün ne kadar farkındayız. (Zihin kontrol edebilir, telekinezi yapabilir, etkileşim yoluyla başkasının ne yaptığını öğrenebiliriz.)

Projeler Amerikada'ki 51. bölgeden, uzay araştırmalarına kadar birçok zinciri barındırıyor. Ne konuşursam konuşayım birçok bağlantı yoluna gittiğimde telekinezi, güç gibi kavramlar beni 'paralel evren' yapısının gerçekliğine yakınlaştırıyor. Her ne kadar bu an içerisinde var olsakta aynı şekilde başka bir çizgide farklı bir benliğimiz ile "bağ" içerisinde olabiliriz. Yaaanii belkide 'Upside down' gibi.. (Hiç alakası yok ama yaşadığımız yerlerde bile binlerce yıl öncesinde başkaları yaşıyordu. O anları görmek yıllarına göre seçmek, bakmak çok isterdim diyeceğim ama alakasız bir yere doğru giderek iyice akıl karıştırdım.)

1. SEZON: Dizi kültürüne sahip olmadığım için net bir kıyaslama yapamıyorum ancak bildiğim çekimlere göre bir dizi için yeterli hatta üst seviyede çekim açılarına sahip. Oyunculuklarda çocuk dizisi tadında değil kaliteli. Kaldı ki bu kadar çocuğun oynadığı bir diziye göre gerçekten iyi diyebiliriz. Oyunculuğun 'sırıtabileceği' durum riske alınmış ve başarılı olarak sonuçlanmış. Muhtemelen "11" karakteri gelecekte birçok dizi ve filmde yer alacaktır. Rahatsız olduğum tek konu dönüp dolaşıp popüler olmasına laf demem ile sonuçlanacak. Yürüdüğünüz her yoldaki billboardlarda Stranger Things fotoğrafı görmek rahatsız edici. Aşırı kalitesiz izleyici kitlesinin oluşmasınada neden olabilir.

Spoiler vermemeye çalışacağım fakat yazının bu kısımından sonra spoiler içerik olabilir, olursa da merak uyandıran olur. Oturup diziyi yazmak istemiyorum.

Çok fazla karanlık çekim var, çıkıp canavarlı filmi yaz kumsalında çekelim diyemeyeceklerine göre eleştirmemde saçma olabilir. Var yani haberiniz olsun!!! Klasik amerikan yapılarını göreceksiniz.. Gençlerin kendilerine ait bir çadırları, klübeleri olur ve orada toplantılar yaparlar, oyunlar oynarlar. Üst level olarak ülkemizde TRT bile Tozkoparan dizisinde bunu yapmayı başardı. Benimde hayalimdi valla çocukken öyle ortamımız olsun da kimse bize karışmasın aman aman. Bir ara mahalle yaşamını görmüş birey olarak bende arkadaşlarımla tahtalardan kapalı ortam yapıp içerisinden gene kendimizin yaptığı borular yoluyla sivrilttiğimiz kağıtları diğer mahallenin çocuklarına birer avcıymışız gibi üflüyorduk. Bunun telsiz ile iletişimi olan, çadırlarda yaşayan, rpg oyunlar oynayan versiyonunu göreceksiniz. Klasiğimizin devamında; aileleri aşırı rahatlıktan çocuklarının odalarına bile bakmıyor olması devamında odalarında temizlik bile yapmayan bu neslin eve biri mi girmiş, yoksa biri mi kalıyor kimsenin umrunda olmadığı bir ortam.. Bunların yanına "Upside down" öğeleri yerleştirilince klasik falan demeden birden dizinin içinde buluyorsunuz kendinizi. Ama şerif abimiz (Hooper) keşke bütün eyaleti biliyor diye her olayın arkasından çıkmasaydı. Sherlock Holmes'a döndü adam.


Oyuncular dizi için en iyi seçilebilecek oyuncular. Resmen "cuk" oturmuşlar. Diziye hiç yakışmamış diyebileceğiniz karakter yok. Bu kadar giriş konuşması yaptım. Ufak ufak bahsettim ama hala "iyi de dizinin konusu tam olarak ne" diyorsanız; Amerikan yaşantısında mutlu mesut yaşayan bir kaç aile ve çocukları vardır. Hiç sıkıntı çıkmayan eyaletimizde herkes günlük yaşamını rahatça yaşarken nüfusun az olmasından faydalanan bir kuruluş bölgede ana girişte bahsettiğim projelerini gerçekleştirirken bütün olayı ellerine yüzlerine bulaştırarak bir canavarın dünyaya salınmasına neden olmuştur. Şirket sadece bunu yapmakla kalmaz, Amerikaya düşman ülkeler için bir adım öne geçmek amacıyla deneyler, testlerde yapmaktadır. Burada kötü deneylere maruz kalan ve özel güçleri olan bazı çocuklar vardır. "11" isimli kızımız yaşadıklarına daha fazla dayanamaz ve buradan kaçar. Herşeyin koptuğu anda buradan başlar. 11 ile tanışan kimsenin hayatı artık eskisi kadar iyi olmayacak. Birinci sezonun konusu tam olarak bu'dur diyebilirim. Unutmayın canavarımız muhtemelen bir yüze ve göze sahip değil ancak kan kokusunu çok iyi alıyor.

2. SEZON: İlk sezona göre gerilim ve stres olgusu biraz daha azalmış. Muhtemelen izleyici tarafından gelen baskı sonucunda üçüncü sezonun olacağı netleştirilince, ikinci sezon biraz daha karakterler hakkında bilgiler veren sezon haline gelmiş. Birinci sezon giriş, ikinci sezon gelişme olmuş diyebilirim. Üç yeni karakter ile tanışacağız Max > Billy ve Bob. (Bahsetmediğim başka karakterlerde var. Çocukların aileleri, ablaları kardeşleri vb.) Gelen iki karakter 'klasik' okula yeni gelen havalı çocuklar. Bölümler ilerledikçe onlara da ısınacaksınızdır diye düşünüyorum. İlk başlarda çok itici duruyorlar.

Erkek karakterlerimiz Max'a aşık olurken, okulun kızları da Billy'e aşık oluyor. Doğal olarak okuldaki en eski havalı çocuğumuz Steve kendi gücünü göstermek zorunda. Aslında Billy'de kendisini kanıtlamak için Steve ile bir münakaşa yaşıyor. Billy'nin gücü daha ağır basınca, ilk sezonda hiç sevilmeyen Steve aniden seyirci tarafından korunacak, bağrımıza bastığımız bir konuma getiriliyor. Serserilikten çıkmış, iyi bir çocuk gibi. Burada şey hissettim, sanki Steve hep böyle gidecekti ama üçüncü sezon olacak denince yeni bir hikaye uydurmak için rollerde değişiklik oldu. Hemde bir karakteri seyirciye kazandırmış oldular. Hergün bir kız ile yatan Steve en sevilen 'abi' rolüne kadar geldi. Ama söylemeden geçemeyeceğim Eleven'ın Max'ı kıskanıp üzerinde güç kullanması gerçekten ÜBEEEEEEER KLASİK BİRŞEY!! Yabancı yapım dizide beklemiyor insan. Kıskanmak doğru, olması gereken bir eylem ama ne bileyim hiç gittimi böyle kültürde yetişmiş insanlara. (Gülme efekti.) Eleven bu sezon içerisinde tek olmadığını öğrenecek "8" numara bir karakterimizi daha görüyoruz, aynı şekilde onunda özel güçleri bulunuyor. Acaba 1-11 arası kişiler mi var? Bunlar bende hala oturmadı. Olayları çok iyi takip edin Eleven hayatı hakkında ciddi kararlar alıyor. Ortaya çıkışını, neler yaptığını göreceksiniz.

KİMİLERİ İÇİN ÜZÜCÜ OLABİLECEK ÖLÜMLÜ BİR SAHNE GERÇEKLEŞECEK. ŞİMDİDEN KENDİNİZİ HAZIRLAYIN. 

İki sezon arasında çok fark var mı dersek, fazla yok. Hemen hemen yakınlar. Yeni yaratıklar ortaya çıkıyor. Will kardeşimiz asla ve asla onlardan kaçamıyor ve böyle devam ederse saçma olabilir. Her sezon yeni birşey mi çıkacak Will üstünden. Başka birinden çıkartsalar ne köymüş yaav diyebiliriz bu yüzden risk alert. Umarım üçüncü sezonda gene Will üzerinden birşey olmaz. Hiç değilse biri üstünden olmasın artık uzaklardan başka köşelerden birşey çıksın. Yada en mantıklısını diyeyim hiç birinden çıkmasında olayların arkasında birimi var birşey mi var onu görelim de onlar yapsın mücadele olsun yetter.


İlk Yorumu Sen Yap !
Yorum Gönder

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9