KPOP Nereye Doğru Gidiyor? (Unkapanı Kasetçiler Benzetmesi) Hallyu Sonu Mu Geliyor!

| On
Pazar, Kasım 27, 2016

Meşhur unkapanı kasetçileri ve "müzik sektör patronlarının" seçmeleri. Genellikle köyden gelip güzel sesi var diyebileceğimiz insanlar her türlü hale düşerek bir nevi kendilerini pazarlayarak müzik sektöründe ünlü olmak için çabalar, oda olmazsa patronun gözüne girerek bazı mekanlarda şarkı söyleyebilecek kıvama gelebilmek isterlerdi.

2016 senesiyle beraber kpop içinde tamamıyla simgeleyebileceğim imaj budur. Büyük şirketler çalışmalarına başlar, üye alımlarını yapar ve her zamanki gibi istediği oynamaları yaparak grupları piyasa önüne sürer. Bir üye sevilmedi mi? Hiç önemli değil hastalandı, sorunları var diyerek onu kapı dışarı koyabiliriz. Yeterki kalanların hayranı olsun ve bize para getirsin. Ancak bir dakika! Sektör çok büyüdü, hızlı tüketildi yeni yapabileceğimiz çok şey kalmadı, hemde insanlar ne versek yiyorlar. Neden çok fazla uğraşalım.. Bazı yerlerde minik minik üye alımları yapalım. Özelliği var mı önemli değil belki şansımıza öyle olanı gelir, onunla devam ederiz!

Bu kıvamın tutturulması biranda olmadı. Öncelikle Kore halkı üzerinde Kpop piyasasının gücü iyice hissettirildi. Bunada "Hallyu" dediklerini biliyoruz. Akıllıca bir akım, Kpop'un büyümesinin en büyük etmeni diyebiliriz. Her kulağa hitap etsin istenildi ve tanıtımlar arttırılarak Kore halkına Kore müziğinin ne kadar büyük ve albenisi olduğu yabancıların ortak olmasıyla bir güzel hissettirildi. PSY Hallyu akımının tamamlayıcısı olarak ilan edildi diye düşünüyorum, ama hatırlar mısınız -veya hatırlamadıysanız- PSY'ın ilk şarkılarına bakmanızı tavsiye ederim. Its art gibi müziklerine kadar inin. O kadar çok milliyetçi ve içe kapalı olmayı destekliyorduki konserlerinde ülke bayrağını açarak özel konuşma yapardı. Eee tabi sonra para tatlı gelince herkesin bildiği "gangnam style" ikonuna dönüştü. Bu konuyla ilgili çokta yorum yapmak doğru değil ülke böyle bir gelir kaynağı elde etmek istemişse kimse birşey diyemez. Benim üzüldüğün nokta daha farklı.. Hallyu ile halk kıvama geldikten sonra yeni bir kültür yaratmak için bazı geri kalmış imajlar silinmeliydi. -Bana göre geri kalmış değil ama para severler için öyle- Ne derseniz tabikide daha fazla sexy olmak ve amerika özentiliğinin son halinden bahsediyorum.

2011-2012 dönemlerinin bazı kliplerinde kızlar bikinili göründüğü için büyük tartışmaların çıktığını çok iyi hatırlıyorum, hatta o kadar sansasyonel hale gelmiştiki "bikini girls" diye grup çıkmıştı. -Belki bu kavgadan ünlü oluruz kafasıyla- Aradan geçen zamanlar yeni çıkan konseptler para düşkünü medya ve şirketlerin yardımıyla eski kültürel durum yıkıldı ve insanlara sexy olmak, daha fazla açık içerik sunan kliplerin olması normaldir sorun yok şeklindeki mesaj güzelce verildi.

Fazla Detay: Bikini konusuyla ilgili eklemek istediklerim var. Ben yobaz veya gerici biri değilim. Bikini giymek isteyen veya istemeyende benim umrumda değil sadece bu dönemlerde gerçekten insanların bunlarla ilgili tartışmalara girdiğinden bahsetmeye çalışıyorum. Örneğin 2011 yılında Girls Day - Hug Me Once şarkısının 3:34 saniyesine gelin (TIK) ve Soji'nin havuza kıyafetleriyle girdiğini göreceksiniz. Şaka yapmıyorum klip yayınlandıktan sonra Korede kadınlara ne kadar değer verildiğine dair haberler dönüyordu. Aynı grup üzerinden örneğime devam edeyim 2014 yılının sonunda yayınlanan Darling klip fotoğrafı için (TIK) Tekrar söylüyorum burada kendi görüşümü değil Güney Kore içinde dönen olaylardan bahsetmeye çalışıyorum.



Sonra ne mi oldu dersiniz. Minik, küçük gruplar ve şirketler böcek gibi yayılmaya başladı. Bu şirketler grupları mekanlarda açık, salaş şekilde dans ettirerek büyük grupların müziklerine ödedikleri teliflerle iş yapmaya çalıştılar. Başlarda hiç tutmadı, hatta 10-20 abaza erkeğin geldiği saçma sapan şovlara dönüştü. Bu durumdan kurtulmak için ünlü grupların fotoğrafçılarına alttan -gizli şekilde- para vererek o gruplar canlı konser verdiğinde fotoğraflarını sitelerine yüklemelerini, yaymalarını istediklerini görüyoruz. Siteler ne derseniz isimlerinin sonları tistory olarak bitenlerden bahsediyorum. Bunu bir kenara bıraklım bu insanların "youtube" üzerinden videoların ikonlarını nasıl koyduklarını gösterme mi ister misiniz? (fotoğraflar upload ettiğim siteyle yaşadığım sorun nedeniyle kaldırıldı, ve yüklediklerimi bulamıyorum..)

İçeriklerinden bile ne amaçla yükledikleri ortada. Diyeceksinizki onlar para kazanmak için bu fotoğrafları tercih ediyor. Evet çok doğru söylüyorsun, zaten bunuda sadece para kazanmak tek bir duyguya hitap etmek için yapıyorlar. Fotoğrafların hiç biri google görsellerden eklenip video'nun izlenmesi amacıyla yapılmamış. İçerik olarak farklı birşey yok. Eminimki bir çok kişi için yobaz olarak görüyorum ama umrumda değil onuda söyleyeyim.

Üzülüyorum çünkü kadınlar her geçen dün daha da obje olarak kullanılıyor. Burada müzik mi var? Buna dans mı diyorsunuz? Bunları gördüğümde tiksinçlik ve üzüntüden başka hiçbir şey hissetmiyorum. Amaç ne? (Garipsediğim şeyse burada olan kadınların kendilerini hiçe sayarak şovlarına para karşılığında devam etmesi. Gerçekten sadece kendilerini açtıkları için 100-200 tane abaza ağzından sular akarak sağa sola bağıran erkeklerin dikkatini çektiklerini bildikleri halde para için yapmaya değer olduğunu mu düşünüyorlar. Yada bu bir hastalık mı, birinin seni fiziksel olarak beğenmesi sapıklaşacak kıvama gelmesinden tatmin mi olunuyor?)

Hallyu bunun için çıkmadı ama o iğrenç şirketler böyle olmasını sağladı. Sektörde bu kadar fazla para dönerken alt zeminin adeta başka sektöre doğru kayması devletinde bunu görmezden gelmesi çok kötü. Umuyorum ki asıl kpop hiçbir zaman bu hale gelmez ama anladığım kadarıyla üst tabaka ünlülerinde de değişik hareketler göreceğiz. Mesela para için grup arkadaşlarını satarak şirkette kalmaya devam etmek, grubunun dağılmasını takmamak gibi.

Uzun süre beklediğimiz özel klipler, teaserler müzikler sık sık gelmeyecek gibi.. Lise dönemlerimde teaser fotoğrafları hızlıca gelip bir kaç gün sonrada klip gelmezdi. Önce bazı üyelerin teaser fotoğrafları gelirdi, diğerleri için haftalarca beklediğimizi bile hatırlarım. Teaser fotoğraf + video'nun çıkması yayıla yayıla yapılır heyecandan ölürdük. 2 hafta falan onları görmek için okula gitmediğim zamanların olduğunu bile hatırlıyorum. (SNSD - The Boys çıkarken tek tek fotoğraflar her gün bir tane olacak şekilde geliyordu. Sabah Jessica'nın fotoğrafını görebileyim diye 05 de kalkıp okuldan kaçma planları yapıyordum. Ya valla çok tatlı aklımda hala, hangi üyenin geleceğide söylenmiyordu bugün kiiim geleceeeeeek yuyuyuyuyiyiyiyyiyiiyyi diye heyecanlar offf...) Bunu bile bozdunuz ya asldjgskdg cidden sinirim bozuldu! Şu tadı bile aldılar elimizden! Hızlı hızlı yayınlarlar herşeyi 4 günde teaserler gelir klip bile çıkar. Nedir bu hız, para sevdası.. Bayatlayacak sanki..

Belki birgün Kpop'un sonuda unkapanındaki dükkanlar gibi değer bilmez, paranın peşinden koşan duyguları yüzünden ününü kaybederek düşüşe geçer. Düşüşe geçer diyorum da 2016 yılında düşüşe geçtiği çok açık, büyük gruplar daha fazla kazanmaya küçüklerde kazanamadıkça daha da açılmaya başladı.

Yazsam sayfalarca, saatlerce okunacak postlar atarımda kimseyide derin mevzulara girerek sıkmak istemiyorum. Şimdilik bu kadar yeterli, belki ileride part 2 yaparak devam ederim!

1 yorum on "KPOP Nereye Doğru Gidiyor? (Unkapanı Kasetçiler Benzetmesi) Hallyu Sonu Mu Geliyor!"
  1. Öncelikle bu konuya 'Kadınlar' açısından da bakıp değerlendirdiğin için, bir kadın olarak sana teşekkür ederim.

    Seninle zaman zaman yaptığımız face sohbetlerinde bu konuyu tartışırdık. Şimdi düşüncelerini bir yazıda toplaman ve geldiği noktayı aşama aşama aktarman güzel oldu. Yazını zevkle okuduğum kadar, konusu itibariyle de üzüldüm tabi.

    Ne yazık ki ipin ucu artık kaçmış görünüyor. K-POP'u elbette seviyorum, fakat giderek daha fena hale gelecekse bu sektörün batmasını tercih ederim. Global anlamda yaşanan ahlaki çöküntüler en kapalı veya tutucu olarak gördüğümüz toplumlarda bile işin içine para girince nasılda normalleşti. Belki yeni takip edenler için düşüncelerimiz boş geliyor olabilir ama geçmişi en güzel anılarla yaşayan eskiler için üzücü bir tablo olduğu kesin.

    YanıtlaSil

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9