Paypal Türkiyeden Tamamen Çekiliyor - Net Olmayan Durumlar

| On
Cumartesi, Haziran 04, 2016

Paypal geçtiğimiz günlerde 6 Haziran 2016 tarihinde Türkiyeden tamamen ayrılacağını bildirdi. 

Olayı en başından beri takip etsemde paypal'la yaptığım iletişimin sonuçlanmasını beklediğim için yazı yazmamıştım. Ancak beklediğim cevabı alamadım. Hatta tam olarak cevap alamıyorum bile diyebiliriz. 2008 yılından beri paypal kullanıyorum. Sanırım paypal kadar rahatlık sağlayan başka bir firmada yok. Zaten şuanda sorun yaşayacaksak, bu türün tek bir tekelde olmasından ötürü olacak. Durum bizim ve bizler gibi olanlar için vahim diyebilirim. Ama net konuşamıyorum, çünkü yayınladıkları yazının ucu çok açık görünüyor.

Türkiyede yaşayan kimse paypal üzerinden sanal bankacılık işlemleri yapamayacak. Hesap üzerinde para tutamayacak veya başka bir hesaba, hesap üzerinden para yollayamayacak ve verilen süre içerisinde hesap üzerindeki parayı çekmeyenler artık o parayıda kullanamayacak. Yakın zamanda yapılan paypal banka kartları da Türkçe desteğiyle beraber iptal olacak. Buraya kadar açıklamalarından bunlar net olarak anlaşılıyor. Peki, kredi kartı üzerinden yapılan "visa" işlemleri ne olacak? Bu konuda herhangi bir netlik yok. Yazdığım maillerede tam dönüş alamıyorum. En azından bu durumun devam etmesi lazım. Paypalın sağladığı inanılmaz kolaylık var. Bir kere paypal hesabı üzerinden sürekli kredi kartı girmek zorunda olmadan yurtdışındaki bir çok siteden güvenli alışveriş yapabiliyorsunuz. Zaten paypalın destek verdiği siteler çoğunlukla güvenli oluyor. Yeni çıkan veya güveni olmayan sitelere paypal kendi haklarını vermediği için paypal üzerinden de kart işlemi yapamıyorsunuz. Yurt dışından alışveriş yaptığım içinde benim ilk başvurduğum yer paypal. Eğer her şey iptal olursa, bu demek oluyor ki çok büyük güven kaybı yaşayacağız. Güven kaybının yanında, bazı siteler paypalsız satış bile yapmıyorlar. Örneğin ebay üzerindeki satıcıların çoğu sorun yaşamamak için direk kartlı satış kabul etmiyorlar. Veya ben Japonya-Güney Kore ağırlıklı alışverişlerimide paypal üzerinden rahatça yapıyordum. Gerçekten işler karışacak gibi. Benden ziyede bu tarz işlemlerle geçimini sağlayan insanlarda var. Örneğin: steam vb oyun hesaplarında paypal ile bağış alan Türk hesapları gibi...

Bu sorun neden oldu derseniz şuan da akıllara iki neden geliyor. Birincisi Paypal üzerinden bazı satıcıların vergi kaçırması. Aslında buna vergi kaçırması demek pek doğru değil çünkü satıcı zaten ülke üzerinde dükkana veya homeoffice tarzı bir yere sahipse vergisini veriyor olmalı.. Ama burada bazı üçkağıtçıların numaralarından ötürü sorun yaşanıyor gibi görünüyor. Ayrıca devlet Türk kullanıcıların girdi-çıktı, para çıkışlarının Türkiyede bulunup istediği zaman gözlemleme hakkına sahip olmak istiyor. Bu konuda hem haklılar hem haksızlar diyeceğim. Çünkü eğer bunu paypal kabul etmiyorsa başka çözüm denenebilirdi. Bir uzlaşma sağlanabilir. Hemen her şey iptal edilip sırt çevirmek ne kadar doğru? Böyle bir sebepten ötürü ben mağdur oluyorum. Ayrıca paypalda kurumsal-bireysel olarak hesaplar ikiye ayrılıyor. Bireysel hesaplara paypal ile anlaşma sağlanıp Türk hesaplara aylık para sınırı koyulursa kimse vergi falan kaçıramaz. -kurumsal hesaplarıda direk iptal ettirirsin, madem vergi kaçırma durumu var- Gerçek bireysel hesap sahipleride tam olarak mağdur olmamış olurdu. Bilmem anlatabiliyor muyum? Çözüm bu tarz şeylerle olur. İkinci durumsa Türkiyede bir firmanın paypal gibi ürün çıkartacağı ve rekabetini Türkiye de azaltmak için bu durumun yapıldığını duydum. Ama söylediğim gibi bu sadece bir duyum, netliği yok..

Edit: Paypal, 2 haziran'da yeni bir duyuru yaparak hesabın içindeki parayı 6 hazirandan sonrada banka hesaplarımıza aktarabilme şansı tanıyacakmış. Ancak hesaba para aktarma yok. Hesaptan > Banka hesabına.

Durumlar karışık görünüyor ne olacak bakalım. Sanki paypal'da şuanda bilmiyor gibi görünüyor. En azından visa kredi kartı alışverişlerinin devam etmesi gerek. Çünkü otomatik kur hesaplanması gibi durumlar var, bu yüzden Türkiyeden tamamen çekilmemeleride gerekli. Şimdilik her şey karışık. Tabi bu durum uzaktan, bilmeyen insanlar için basit ve saçma görünüyor, bu tarz söylemleri olan kişileri gördüm ama hiçbir şey bilmiyorsak bile belki bu yazımın yararı olur? Ayrıca düşünsenize bir firma Türkiyeden tamamen çekiliyor, bilmesekte kötü bir durum değil mi? O yüzden destek olmaktan çekinmeyin..
İlk Yorumu Sen Yap !
Yorum Gönder

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9