Japonya - Kobe / 神戸市 (Kōbe-shi) Sanki Oralıymışım Gibi / Biraz Kobeyi Tanıyalım

| On
Çarşamba, Kasım 27, 2013

Bu durumun neden böyle olduğunu bilmesemde, 6-7 aydır ve sonrasında Japonca kursuna gitmemle birlikte aşırı derece Kobe hayranlığı oluştu bende. Hiç bir sebebi olmadan hemde.. (Bunun üzerine Kobenin köyünde yaşarım!) Espirisi bile yayıldı..

Genel olarak bu şehirle ilgili konuşmam gerekirse, bana kocaeli veya almanyanın sanayi bölgelerini andırıyor. En ünlü motor firmaları bu şehirde (kawasaki), zaten Japonyanın büyük bir sanayi iş sektörünüde Kobe karşılıyor. Ama bu kültür çok garip bir şekilde harman olmuş, daha iç kesim dağlık alanlar, yeşillikler, müzeler, parklar mevcutken genel olarakta bir sanayi bölgesi. Ne ilginç değil mi? Sakin ve sanayi yaşamı iç içe gibi. Bunun verdiği kötü etkiyse, yaşlı oranının fazla olması, ünlülerin gittiği mekan olarak pek rabet görmemesi, çeşitli genç işi olaylarında az olması. Ayrıca Kobe şehri hem sanayi hemde bulunduğu merkezden ötürü çok fazla turist alan bir şehir. Çinli sayısıda çok fazla olduğu için amerikadaki china town'un benzeri burada da mevcut. Ben fazla sıkmadan genel çevirilere ve yorumlarıma geçeyim.

Japonya bir kaç adadan oluşmaktadır, Kobeyse Honşu adası üzerindedir. Şehrin tarihi çok eskiye dayanır, bu bölgedeki ilk yazılı belgeler M.S 201 yıllarında Ikuta Tapınağında bulunan İmparatoriçe Jingū'ya ait bazı belgelermiş. Ozamanki adı Kanbe" (神戸) olan Kobe şehrinin şuanki isim kaynağıda geçmişten gelmektedir. Gerçek ismini aldığı yıl ise 1889'dur. (Bazı kaynaklar 1869 olarakta kabul etmektedir.)


Kobe gelişim sürecini tamamladıktan sonra Avrupaya açılan ilk Japon şehirlerinden bir tanesidir ayrıca kozmopolit liman kenti olma özelliğinede sahiptir. Ama tam gelişme sürecinde çok büyük bir deprem geçiren bu şehir 1995 yılında 7.2 şiddetinde sarsılarak uyanmıştır. Halk sabah saatlerinde uyandığında büyük bir yıkımla karşılaşmış ve söylenenlere göre 6.500 kişinin ölümüne sebep olmuştur. Benim şuanda duygulanmama neden olan durumsa,

Kobe'nin belediye başkanı deprem sonrasında 2 gün boyunca su ve elektirik götüremediği için kendisine yediremeyip harakiri yapıp ölmüş olması. 1 yıl sonrada hala şehir tam olarak toparlanamadığı için imar projesini yapan kişide kendisini yakarak öldürmüş. Adamlarda ki onuru, şerefi görüyormusunuz? Neden bu kadar özeniyorum bu adamlara işte söylemeye gerek yok heralde. Bu dediklerimin yalan olduğunu düşünenler varsa o tarihin gazatelerine bakabilir veya ailelerine sorabilirler. Ayrıca depremle ilgili detay için (Tık) - O dönemin gazatelerinden bazı yazılar okumak isteyen olursa da (Tık) Aşırı derecede duygulandım ben şuanda..

Şehrin nüfusu ortalama 1,530,295 - 1,533,000 olduğu söyleniyor. İklim olaraksa istanbula çok benzemektedir. Yazları sıcak kışları serin ve yağışlı geçiyor. Temmuz - Ağustos en sıcak dönemlerken, Ocak - Mart arasıysa en soğuk dönemlerdir. Yıllık sıcaklık ortalaması 15-20 derece arasındadır. (subtropikal iklime sahiptir.) Yüksek bölgelerinde yoğun kar yağışı görülmektedir. Şehrin nüfus ayrımı %13 0-14 yaş, %67 15-64 yaş, %20 +65 yaş aralığındadır. En sık görülen yabancılar, Koreli, Çinli, Vietnamlı ve Amerikalılar.





Ülke ulaşım olarak diğer Japonya şehirleri gibi gelişmiş seviyededir. Ancak şehirde çok fazla ticari işler yapıldığı için inanılmaz derecede fazla trafik oluyormuş. Bu yüzden Japonyanın en kirli havasına sahip şehirler arasında ilk 3 sırada bulunuyor. Bunun yanı sıra sonbahar sezonunda bol ağaçlı bölgelerindeki zengin orman çeşitliliği sayesinde çok çeşitli renkler görülebilmekteymiş.

Ekonomik olaraksa Hanshin Sanayi bölgesi işlek konteyner limanı olarak büyük katkı sağlamaktadır. (Japonyadaki 4. en işlek liman) Birincil üretim sektörü olarak (tarım, balıkçılık ve madencilik) yapılırken, %21 çalışma gücüyle ikincil sektör (imalat ve sanayi) ve %70 iş gücüyle üçüncül (hizmet sektörü) yapılmaktadır. Üretilen ve ihracatı yapılan dört büyük ekonomik geliriyse, küçük ev aletleri, gıda ürünleri, ulaşım ekipmanları ve haberleşme teçhizatları oluşturmaktadır. Şehirdeki büyük şirketler ve enstitüler, Daiei (süper market zinciri), ASICS (spor kıyafet ürünleri satan büyük bir firma), Kawasaki (motor ve makine ürünleri), Mitsubishi (motor ve makine ürünleri) Kobe Steel (dünya çapında çelik üreticisi) Sumitomo (lastik ürünleri şirketi), UCC Ueshima Coffee Co (kahve ve çay üreticisi), Sun Television (televizyon kanalı), Morozoff Limited (kek ve şeker ürünleri şirketi 767 tane restoranta sahip) -burada sayılan tüm şirketler Kobe şehrine bağlı ve ekonomisine katkı sağlamaktadır-

Eğitim, 170 ilköğretim okulu 85 tanede ortaokula sahip bir şehirdir. Ortalama 85.000 ilköğretim öğrencisi ve 45.000'de ortaokul öğrencisi olduğu bilinmektedir (2007) Ayrıca Kobe şehrinde 28 devlet 25 tanede özel olarak tespit edilmiş lise bulunmaktadır. Kobe ve Konan üniversiteleri dahil olarakta 18 adet devlet ve vakıf üniversitesi bulunmaktadır. (Bu rakamlar şuanda artmış olabilir yazılar 2007-2008 aralığındadır)

Kendim birşeyler eklemek istiyorum, yaptığım incelemelerde Japon şehirlerinde çok aşırı kültür farklılıkları buldum. Mesela Tokyodaki öğrenciler mini etek giyerken, Kyoto tarihi ve eski bir yer olduğundan, sanırım yaşlı kesim fazlalığından uzun etekli öğrenciler görmekteyiz bunun bir benzeride Kobede yaşanmakta. Aşağıda eklediğim fotoğraf Kobede çekilmiştir. Ne garip değil mi? Uzun etek giymeleri falan çok garip geliyor hatta tumblrda tokyo ve diğer şehir kızları diye bir fotoğraf görmüştüm garip gelmişti iyice araştırınca durum komiğime bile gidiyor artık. "Hooohooo" (Kobenin yemekleri çok iyiymiş, kadınlarıda çok iyi yemek yapıyor heralde hepsi hafif iri fark ettiniz mi? Kahküllülerde T^T) Yanlız şu kıyafetlerine hastayım yaa. İyiki orada okumadım diyorum bazen. :P


Kültür gelişimi her ne kadar yaşlı kesim %20 yi oluştursada, paris kadar iddialı bir modaya sahip ve yatkın olduklarını düşünüyorlar. Şehrin kendi bir sözü varmış "Parise gidemiyorsanız, Kobeye gelin" diye. Neden diye soracak olursanız, Yılda iki kez düzenlenen Kobe Moda Haftası ve Kobe Koleksiyon haftası olarak yapılan moda etkinlikleri bulunmaktaymış. Bununla birlikte 1981'den beri ekim aylarında Jazz festivalleri düzenleniyormuş. Spor olarak, 1903 yılında ilk golf sahası Kobede kurulmuştur. Şehrin takımları olarak, Orix Buffaloes (beyzbol) Vissel Kobe (futbol) INAC Kobe Leonessa (futbol) Kobe Steel Kobelco Steelers (rugby) Hisamitsu Springs (voleybol) Dragon Gate (güreş) takımları olarak şehri temsil etmektedir.

Geldik mi yemeğe? Kobe tüm dünyada ünlü olan bir şeye sahip! Bende yeni öğrendim merak etmeyin.. Kobe etleri.. İnternetten baktığınızda bile bir çok türkçe kaynaklarada ulaşabilirsiniz. Kendi pirzola ve şöyle diyeyim hatta "kırmızı etlerine" o kadar güveniyolarmış ki şehrin sembolü olmuş artık neredeyse. Söylenenlere göre yetiştirdikleri hayvanlara sürekli masaj uyguluyorlarmış, böylelikle kesime gittiklerinde sinirleri daha rahat ve lezzetli oluyormuş.. İşin sırrı buradan geliyormuş yani.. Bu şehire geldiğinizde ilk önce et yemeğe gidin bakalım, bende öyle yapacağım.. İlginç yani türkiyede bile Kobe eti geldi falan gibi yazılar mevcut. İki tanede fotoğraf ekleyeyim bu durumla ilgili..

(Çiftlikten bir kare)

Buda lezzeti belli etmek için.. Ehhh karnım acıktı ya!

Kaldı kendi yorumlarım ve gezecek görecek yerler. Ben gezme ve görme yerlerini birşeyler diyerek geçeceğim çünkü bu iş çok göreceli bir durumdur. Henüz oraya gidemediğim için bir yer tavsiye etmem saçma olur, kimine göre güzeldir kimine göre değildir.. 

1-) Kitano: Burası ankarada bir yer vardı oraya benziyor, ankaralıda değilim yer ismini veremeyeceğim ama böyle takıların ve geleneksel yemek vs eşyaların kurulduğu bir hat boyunca sokak vardı etrafında da hep geleneksel evler vardı, satıcılarda genelde köyden gelen şehirli olmayan kesimdi. Kitanoda tam bunun gibi bir yer, yabancılar için daha geleneksel şeyleri bulabilme keyfini yaşatıp hemde mimarı olarak eskiye dayanan yapının olduğu bir bölge, gidecekler için mutlaka tavsiye ediliyor.. Bende merak ettim seviyorum böyle şeyleri gidince bakacağım mutlaka. (Yanlız binalar daha çok tam meiji dönemi avrupalaşma dönemine yakın tarzdaki binalardan oluşuyormuş)

2-) Nunobiki Şelalesi: Yürüyüş ve temiz hava için çok hoş bir yer olduğu söyleniyor ayrıca şelale boyunca ormanlık alanda mevcutmuş, günü birlik geziler için önerilen yerler arasında. Buraya gidiş için bir çok ulaşım aracı mevcutmuş gidişi kolay olduğu içinde tavsiye edenler çok fazla.

3-) ChinaTown: Bildiğimiz çintown'u içerisinde çin kültürüne ait bir çok sembol ve yemeklerde bulunuyormuş gidip görmek lazım. :P

4-) Meriken Parkı: İçerisinde bir kaç müze bulunuyormuş ayrıca park boyunca çok fazla tarihi eserlerde mevcutmuş. (Hala depremin izleride varmış..) Yılbaşı içinde büyük bir çamağacı koyulduğu söyleniyor aaah yılbaşında orada olmak isterdim. T^T

5-) Ikuta Tapınağı: Eski bir şehir olduğu için hala deprem sonrası korunabilen yerler mevcut, bu tapınakta tarihi yansıtan en güzel tapınaklar arasındaymış. Fotoğraf çekebilmek için mükemmel bir yer olduğuda söyleniyor. :" (Bu arada hatırlıyormusunuz bu yazıyı yazarken burada tarihi yazılar var demiştim? :P )


Daha adını yazmadığım bir çok yer daha var. Akvuryumlar, tarihi müzeler, gözlem kulesi, dağlar vb bir çok bölge mevcut ama en çok gidilen ve tercih edilen bu saydığım beşliymiş. (Aslında kontrol ettimde çok fazla eğlence yeri yok gibi gerçekten.) Genelde Kobeye giden tanıdığım insanlar ve internette okuduklarıma göre tam böyle 1 haftanı ayır gez ve git böyle bir yermiş. Hatta bir tane Sensei'im bana Kobeyi eski yer olduğu için seviyorsan Kyota'da yaşa orası daha sana göre en azından sıkılmassın falanda yaptı, ama ben yook Kobeye gideceğim ya sevicem ya sevicem başka yolu yok. Beni kahkülden sonra Japonyada en çok heyecanlandıran şehir oldu ya hala anlam veremiyorum. Bir gün gitme dileğiyle umarım orada uzun süre yaşayabilirim. Kahküllü kızları ben getiricem orayaa!!! :D Bu kapsamlı araştırmam da bana oraya gitmeden gitmişliği yaşattı resmen. Gittiğimde hiç sıkıntı çekmem artık. 

Birde Kobede hiç ünlü doğmamış yaaa, bakıyorum ya ben bulamadım yada gerçekten öyle bir tane kız var sadece Tokyo Drift'te oynayan sanırım o doğmuş diğer 2-3 kişiyi tanımıyorum ben. AKB48 falan serilerinde 500 tane insan var bir tane bile Kobeli yokmu... 

Daha fazla Kobe fotoğrafına ulaşmak isteyen olursa > Link
4 yorum on "Japonya - Kobe / 神戸市 (Kōbe-shi) Sanki Oralıymışım Gibi / Biraz Kobeyi Tanıyalım"
  1. Gerçekten çok eğlenceli bir yazıydı *-* Japonya'ya aşırı ilgi duyan bir insan olarak Kobe hakkında yazdığın bu güzel yazıyı okurken büyük zevk aldım. Atlattıkları yıkıcı deprem ve insanlarının onurlu davranışları cidden insanın içini burkuyor. Japonlardaki gurur başka hiçbir dünya ırkında yok sanırım.
    Ayrıca şu okul forması olayı cidden çok ilginç :D O uzun eteği görünce bayağı komiğime gitmişti benim de. Bir de Tokyo'dakilere bak... Hiç giyme o eteği daha iyi ==" İkisinin arasını bulabileceğimiz bir Japon şehri var mı? dsfs
    Neyse çok konuştum. Bu güzel yazın için teşekkürler :3

    YanıtlaSil
  2. Yazını okurken, "bir gün Japonya'nın herhangi bir şehrini ziyaret edebilecek miyim acaba?" diye geçirdim içimden... Deprem sonrası yaşananlar çok üzücü, kalbim acıdı :(
    Hayvanlara yapılan masaj çok enteresan geldi. Benim gibi kırmızı et aşığı biri için merak uyandırıcı.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar. Kobe'de doğmuş ve büyümüş, son derece şehrimi seven bir Japon olarak, memleketim hakkında detay araştırmasından dolayı sizi tebrik eder, güzel bir yazı halinde yayınladığınız için de teşekkür ederim.
    Yazdıklarınız çoğunlukla doğru, yine de birkaç yanlışlarını naçizane düzeltmek istedim.
    1- Kobe’nin genel olarak sanayi bölgesi olduğu söylenemez aslında. Birkaç fabrikalar bulunuyor ama daha çok Japonya’da Kobe kenti, şirin ve modern bir liman şehri olarak biliniyor.
    En eski liman kentinden biri olmasından dolayı eskiden beri yabancıların çok yaşadığı, Avrupa kültürüyle birleşerek gelişen, moda ve batı tarzlı tatlıların merkezi sıfatını taşır.
    2- Kobe'nin belediye başkanı deprem sonrasında 2 gün boyunca su ve elektirik götüremediği için kendisine yediremeyip harakiri yapıp ölmüş olması-> doğru değil.
    Dönemin belediye başkanı depremden sonra 6 yıl daha belediye başkanlık görevini sürdürdü.
    3- 1 yıl sonrada hala şehir tam olarak toparlanamadığı için imar projesini yapan kişide kendisini yakarak öldürmüş.-> Bu da tam olarak doğru değil.
    Kendini yakarak öldüren proje lideri vardı evet, ancak sebebi ise, imar projesi ile alakalı yolsuzluğun günah keçisi oldu, suçu üstüne alarak intihar etti maalesef.
    Kobe kenti, kuzeyde yeşil dağ güneyde mavi deniz, doğa ve şehir iç içe, şirin ve temiz, gerçekten güzel bir şehirdir.
    Depremden sonra hızla toparladı ve yenilendi, daha da güzelleşti.
    Okuyan herkesin ziyaret etmelerini tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba yorumunuz için teşekkür ederim. Yazıyı yazdığım dönemde biraz eski, hatalarımız olmuş. Gelecekte daha uzun ve detaylı halini paylaşıyor olacağım. Japonya'ya gitmiş olsam da hala Kobe şehrini ziyaret edemedim. Ancak Kobe hiçbir zaman aklımdan çıkmıyor. Nerede yaşamak istersin deseler Kobe derim. Umarım birgün ziyaret gerçekleştirebiliriz.

      Sil

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9