Japon Tanrıları: Raijin Ve Fujin

| On
Cuma, Kasım 29, 2019

Raijin Ve Fujin Japon halkı tarafından en çok korkulan ve saygı duyulan tanrılardır. İki tanrının şimşek ve fırtına (hortum) yarattıklarına inanılır. Ülkedeki en yıkıcı meteorolojik olaylarda bunlar sonucunda oluşur. 

Raijin: Japon şimşek tanrısı. Kaminari-sama ve Raiden-sama olarakta bilinmektedir. (Şimşek, Işık ve Fırtına.) Eski Japon yetişkinleri günümüzde hala doğa olayları yaşandığında, çocuklara göbek deliklerini kapatmalarını söylerler. Çünkü Raijin'in gelip yiyebileceğini düşünmektedirler!

Çizim ve figürleri genellikle gücünü kullanırken düşünülen yüz ifadesi ile temsil edilir. Gücünün kutsallığı belli olması açısından kendisine has davul ve aletleri vardır.

Raijin'in elleri üç parmaklı bir şekilde tasvir edilir. Geçmişi, bugünü ve geleceği temsil etmektedirler. Kurak mevsimlerde geleneksel çiftçiler yağmur yağması için hala Raijin'e dua ederler.

Raijin'in Kökeni: Japon mitolojisindeki birçok tanrı gibi Raijin de Izanagi ve Izanami tanrılarının oğludur. Amaterasu ve Susanoo'nunda kardeşidir. Raijin yeraltındayken Japonya yaratılmıştır. Bu sürecin sonunda Raijin Izanami'nin yanmış cesedinden doğmuştur.

Raijin ile ilgili başka bir söylentide; Japonyada gerçekleşen büyük doğal afetler sonucunda -özellikle fırtınalar- İmparator durdurun emri vermiştir. Sugaru isimli bir kişininde durdurmak için Raijin'i ele geçirdiği söylenmektedir. Tabi bu efsanevi olay Kannon isimli başka bir tanrının yardımı ile gerçekleşmiştir.


Fujin: Japon Rüzgar tanrısı. Futen olarakta bilinmektedir. İçerisinde hava taşıdığı belli olan bir bez çanta ile tasvir edilir.

Raijin'den farklı olarak dört parmağı vardır. Her biri kardinal noktayı temsil etmektedir. (Cardinal Point olarak aratabilirsiniz.)

Fujin'in ürettiği hortum ve tayfunlar korkunç olsada sadece korkutan bir tanrı değildir. Japon halkı için kurtarıcı olarakta görülür. 1274 ve 1281 yıllarında Moğol deniz ordusu Japonya'ya doğru giderken fırtınalar tarafından iki kez hasara uğradı ve Japonya bu sayede savaşmadan büyük bir saldırıdan korunmuş oldu. Bu tanrısal müdahaleye yerel halk "Kamikaze" adını vermiştir. II. Dünya savaşı sırasındaki Kamikaze saldırısının ismi de buradan gelmektedir.

Japon kültüründe Raijin ve Fujin, gökyüzünün kontrolü için rekabet etselerde sanat alanında genellikle birlikte temsil edilirler. Sanat alanındaki en büyük örneği Tokyo'daki -asakusa- Sensoji tapınağıdır. Öfkelendiklerinde yıkıcı özelliklerinden korkulsa da birçok tapınak girişinde, her iki tanrıda koruyucu olarak tasvir edilir.

Yeni kültürdeki yerleri: Birçok esere konu oldukları bir gerçek fakat en bilinenlere yoğunlaşacak olursak Pokémon içerisindeki Tornadus ve Thundurus pokemonları. Naruto serileride Fujin ve Raijin için iyi birer örnektir. Rüzgar ve şimşek tanrıları birbirleri ile savaşarak zaman geçirirler fakat bu yüzleşmeleri her zaman kardeşçedir.


Pokémon
İlk Yorumu Sen Yap !
Yorum Gönder

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9