Goshuin Nedir?

| On
Çarşamba, Ocak 29, 2020

2020 geldi Ocak ayı bitiyor bile. Etrafınızda ki birçok kişi bu sene benim senem! diyor. O sene bu sene. Kaç kişi planladığı hayatı uygulayabilecek? Verilen bütün sözler Mart ayından itibaren tembellik ile sonuçlanarak 'ikibinyirmibir' yılını beklemeye başlayacak.

Bir ara yılbaşı piyangosunu tutturup bütün hayatımızı değiştirme planımız vardı ama o süreç çok hızlı sonuçlandı.

Japonya'da ise durumlar biraz farklı. Sözünü tutamayan veya yapacakları için destek bekleyen kişilerin uğradığı bir nokta var. -elbette koleksiyonerlerinde- 

Goshuin (御朱印) ve Goshuincho (御朱印帳) adı verilen bir tasarım üzerine Tanrı hizmetkarları tarafından tasarlanılarak yazılmış olan mürekkepli yazıtlar. Zemin üzerine çeşitli desenler ve pullar eklenebilmekte. İnsanlar bu sayede yeni yılda yapacaklarına daha iyi odaklanıyorlar. Genellikle görüntü veya tasarım Goshuincho üzerine damgalanır ve sonrasında keşişler tarafından tapınakların isimleri, tarihi ve mesajları yazılır. Mürekkep kuruduktan sonrada Goshuincho sahibine geri verilir. Bazı festivaller esnasında turistik yoğunluğu bilen keşişler önceden hazırladıkları mühürleri isteyenlere dağıtırlar. 

Goshuin'in Kökeni;
Kökeni hakkında bir çok teori vardır ama en kabul göreni Nara döneminde (710-794) bölgeyi dini amaçlarla ziyaret eden büyük dini kişiler tarafından getirilmiş olmasıdır. Bu kişiler tapınak yakınlarında konumlanarak sizden dua etmenizi, belirli dini ritüelleri yerine getirmenizi isteyerek karşılığında Goshuin vermekteydi.

Goshuin'e Sahip Olmak İçin;
Öncelikle kendinize bir Goshuincho yani zemin satın almalısınız. Tapınaklardan alırsanız birçok türünü 1000-2500¥ aralığında bulabilirsiniz. (Kitapçılardan almayı tercih edenler daha fazla ücret ödeyecektir fakat çok farklı tasarımlar bulabilirsiniz. -ahşap gibi-) Harcamalar bunlarla sınırlı değil görsele değer veriyorsanız ve bu yazılar sizin için değerli ise fazla para harcayacak hobiye dönüştürebilir yada saklayabilirsiniz. Örneğin Goshuincho için özel yapılan taşıma çantaları -ki bunlar kimono kumaşından, ipek kumaşa kadar değişkenlik gösteriyor- yer imleç stickerları, bağlamak için ipler gibi harcamaları bulunuyor. Kısacası harcamalar tamamen kişiye bağlı.

Goshuin toplamak istiyorsunuz ama Japon olmadığınız için ne yapacağınızı bilmiyorsanız Tapınağa gittiğinizde personellerden birine; "御朱印はどこでもらえますか?" (Goshuin wa doko de moraemasu ka?" diyerek sorabilirsiniz.

ÖNEMLİ!!!
Goshuinler hat sanatının bir parçası yada koleksiyon için uygun bir araç olsa da Japon halkı tarafından Goshuin hediye etmek yanlıştır ve doğru bulunmaz. Bir çok tapınak görevlisi tarafından Goshuinler kutsal bir eşya ve bireye özel olarak sayılırlar.

İlk Yorumu Sen Yap !
Yorum Gönder

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9