Alita: Battle Angel Hakkında / 2019 (Azıcık Spoiler İçerebilir.)

| On
Pazartesi, Mart 04, 2019

Uzun zamandır kız arkadaşım ile birlikte Alita filminin çıkışını bekliyorduk. Veeee sonunda gidebildik! Aslında gitme sürecimiz bile bayağı meşakkatli oldu. Bir haftalık erteleme sonucunda gidelim kararını verdiğimiz gün kar yağsada "Hayır artık hiçbir şey engel olamaz" diyerek filme gittik.

Söylemeliyim ki Alita filmi manga serisinden geliyor. 1993 yılında mangasından esinlenilerek anime filmi yapılmış ve "Gunnm" adını vermişler. 2019 yılında da Robert Rodriguez ve James Cameron neden gerçek filmini çekmedik diyerek Alita: Battle Angel filmini çektiler. İsimler bu noktada çok önemli çünkü James Cameron yönetmenlikten daha çok; Senaryo, yapımcılık ve görüntü anlamında yardımcı olurken asıl yönetmenliği Robert Rodriguez üstlenmiş. James için; Avatar, Titanic, Terminator filmlerinin yapımcısı diyebilirim.

Alita için Avatar 2 film çıkış tarihinin ertelendiği söylenmekte.

Filme dönecek olursak belkide yapıtın en önemli 'artısı' tamamıyla mangaya sadık kalarak çekmeleri. Genelde re:make yaptıklarında saçmaladıklarını düşünüyorum. Bu şekilde yapmaları daha basit kalıyor yada dönemin vermiş olduğu yavanlığı devam ettiriyor diyebilirsiniz ama marvel filmlerinden çok daha iyi senaryosu olduğunu söyleyebilirim.

Konu olarak sıkıcı değildi. Oturup bir daha kaç kere izlerim.. Çok fazla izlerim diyemem. İzlediğime pişman oldum mu? Hayır. Hani bazı filmler vardır olması gerekir azıcıkta olsa birşeyler katar ve keşke şöyle bir film olsaydı yaaa dersiniz içten, işte tamda öyle bir film.

Atmosfer: En çok hoşuma giden atmosferiydi. Küçüklüğümden beri 'Cyberpunk' ortamını çok seviyorum. Bu nedir? Çağ çok ileride uzay çağına geçilmiş kadar ve bir yandan da renkli ama basık bir hava var, insanlar aşırı tedirgin. Genelde halk birkaç gruba ayrılmış. (fakirler, devrimciler, zenginler, yöneticiler.) Bu ileriye dönük teknolojiye adapte olmaya çalışıyorlar. Yada büyük bir kesim olmuş başka bir büyük kesimde olamamış halde. Bu türe Ninja Kaplumbağaları örnek verebiliriz. Hatta ilginç bir örnek olacak ama Stevan Spielberg'ün AI filminide örnek verebilirim.

Alita'da ise insanların yaralanmaları sonucunda robotlaşarak hayata tutunabilmelerini, hatta halkın arasında yaşayan robotik insanların bile olduğu yeni dünyayı bizlere gösteriyor. Bununla birlikte halk zengin ve fakir olarak ikiye ayrılmış. Zenginler aynı dünya içerisinde daha yukarıda fakirlerse aşağıda yaşıyor. Hükümet halk üzerinde askeri bir şekilde yoğun baskı kurmuş. Robot askerler görüldüğünde herkesi ezebilecek hatta cevap dinlemeden öldürebilecek kadar üst konumda.


Kapitalist sistem çok iyi bir şekilde işlenmiş. Birçok bilgiden ve duyarlılıktan uzak orta sınıf her zaman daha üste gidebilmek için birbirini ezebilecek kadar acımasız. Yeraltına kadar düşenlerin para için herşeyi yapabilecek olmaları ve bütün haberlerden uzak, rahat yaşam süren zenginlerin yukarıda başka bir dünyayı yaşıyor olmaları ancak bu kadar iyi verilebilirdi. Ha birde unutmamakta fayda var orta kesimle beraber yaşayan ama zengin olanlar. -günümüzde ki gibi- Orta ve alt sınıfa umut vaad ederler ve orada ekonomik olarak en iyisi olurlar. Fakir olmaktansa kendilerini tatmin edebilecekleri bir ortam her insanı mutlu eder, öyle değil mi?

Film net olarak tamamlanmadığı için mutlaka devamı gelecektir. Yönetmen bu tarz bir göz kırpması yapmış. Tabi Avatar filmlerinin ertelenmesini ve bu sene çıkmış olmasına bakarsak muhtemelen 2 sene içerisinde gelmez.

Dövüş sahneleri ve robotların detaylandırılması iyiydi. 3D çok iyi şekilde değerlendirilmiş. James Cameron'un yeteneğine bağlayabiliriz boşuna yıllarca bu türe emek harcamamış adam.

Klişeleri: İyi, kötü karakterlerin aynı ortamlarda bulunması ve o bölgelerde sanki hiçbir sorunları yokmuş gibi davranmaları özellikle Chiren ve Dr.Ido'nun bu durumu beni çok rahatsız etti.

Kötü yada "avcı savaşçı" olarak adlandırılan mesleki gruba üye kişilerin para ödülleri karşılığında adam öldürmesi biraz basit kaçmış. Evet belki bu senaryoda vardı ama bu kadar sadık kalmakta doğru olmayabilir. Yıllarca birçok filmde kullanıldı, hatta sırf kötü karakterlerin para ödülleri karşılığında turnuvalara çıktıkları, halkı eğlendirdikleri bir ton film var. Kötü karakterlerin gece ortaya çıktığı, karşılarında iyi olanlarla savaşıp güçlerini sergiledikleri senaryolar beni baydı. İlla ki iyi-kötü savaşları olacak ama biraz daha alt metini güçlendirilmeli.

Alita'nın bilmediği yeni dünyada Hugo ile tanıştığı sahnede Dr.Ido aşırı tutucu davranarak Hugo'ya gözdağı veriyor. Hatttaaaaaa beraber iş bile yapıyorlar. Fakat ne işse ilerleyen süreçte Hugo ve Alita'nın yakınlaşması herkes tarafından bilinsede Dr.Ido hiçbir şekilde karışmıyor. -Alita'nın davranışları yediği yemeğe kadar değişsede??? Kızı sebzeyle beslerken çikolata yiyen bir ergene dönüşmesini bile takmadı. Ozaman neden gözdağı verir gibi hareketler yapıyorsun be adam??-

Alitayı önceki yaşamında eğiten "Marslı" olarak adlandırılan ekibin Zalem'e saldırdığı geminin tarihi eser gibi durması ve hiçbir yetkilinin onu araştırmaması da biraz ilginçti. Arkadaşlar kendi aralarında; "Bu gemiyle saldırmışlardı çok iyi değil mi" diyerek Alita'nın gemiye hisleriyle gidip içeriden Cyborg kıyafetine ulaşabilmesi bayağı büyük hata bana göre. Aşağıda yaşayanları izleyen Nova nasıl oluyor da bunu görmüyor? Sorgularım.

Aşırı Spoiler vermemek için söylemediğim bir ton klişede mevcut.

Aşırı klişelere rağmen kötü karakterlerin iyi yapılmış olması, gelecekte olabilecek bir sporun bizlere verilerek merak uyandırması, dövüş sahnelerinin iyi olmasından ötürü benim puanım: 
10/7 olarak kayıtlara geçiyor. 
O yüzden koşun izleyin!



İlk Yorumu Sen Yap !
Yorum Gönder

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9