Üniversiteler (Lisans) Eleştiri.

| On
Cuma, Haziran 22, 2018

Üniversite hayatına geldiğimde, özellikle 4 yıllık lisans üniversitelerin bizlere tecrübe ve bilgi katmadığını gördüm.

Teorik bilgi diye tutturuyorlar, kimse sormuyor: 4 yıl teorik bilgi vermek birşey katıyor mu? Katmıyor işte. Teorik bilgi öğrenilmeden bazı işlerin yapılamayacağı doğru, zaten bende teorik bilgi verilmesin demiyorum. 1-1,5 yıl boyunca verilecek teorik bilginin yeterli hatta fazla olduğuna inanıyorum. 2 yıllık üniversite okuduğumda bize 1. sınıfın ilk döneminde hızlandırılmış teorik bilgi verildi. İkinci dönemdeyse hoca her hafta sizlerden yaptıklarınızla ilgili sunumlar, içerikler neler yaptıysanız dinleyeceğim, artık sahaya inin şeklinde yaklaşarak bir nevi 'suya' attı.

Her alan için böyle olması mümkün değil, ama mümkün hale getirilebilir. Puanlar bu kadar düşük olup herkesin üniversite okuması yerine sınıfların mevcudu düşürülerek devlet her öğrenciye, staj hakkı yada imkanı tanıyabilir.

Sınıfların mevcudu devamlı olmayanları da eklersek 200-240'ları buluyor. Neden 50 devamlı öğrenci daha donanımlı olabilecekken herkesin hiçbir şey öğrenmeden okulu bitirmesini sağlıyoruz.

Bu sene üniversitemizde kolaylık olması için final tarihlerini 2 haftaya yaydılar. Normalde 8-9 gün içerisinde tüm sınavlarımız bitiyordu. Sınavdan önceki hafta çalışıp giriyordum, iki haftaya yayınca daha geç çalışmaya başladım. Sonuç olarak aynı notları alıyorum. Demekki bizi tembelliğe itti ve değişen tek şey zamanın uzaması oldu. Hangimiz her hafta ders çalışıp vizelere, finallere dolu dolu giriyoruz. 200 kişilik sınıfta 15-20 den fazla yapan öğrenci varsa yazımı direkt iptal ederim, ama yok. O kadar kişi olduğuna bile inanmıyorum. Okul 1 ayda olsa 5 ayda olsa, sınavlar 8 günde sürse 2 ayda sürse herşey aynı olacak. Sistemin değişmesi lazım.

Hoca 5 hafta boyunca her hafta 1 kez olmak üzere derslerde ödev yaptı, kimse yetiştiremiyordu getirmiyordu. -bende dahil- Sınav zamanı geldi 2 günde ödevi komple bitirdim. Yanlış birşeyler var demekki değil mi?

Teorik bilgiye bu şekilde maruz kalmamızın faydası yok. Sınavlardan sonra ne hatırlıyoruz. Sadece ilgimizi çeken konuları yada sınavda üst üste bir iki benzer soruyu yapamazsak araştırıyoruz. Merakımız yoksa aklımızda kalan tek şey hiçbir şey.

Teorik bilginin öğretim yılı azalacak ve;
Üniversitelerin sayısı azaltılacak = Giriş puanları artacak.
İkisinin sonucu = Daha kaliteli eğitim, iyi öğretmenler, her üniversitede verimli eğitim.
Okuyan öğrenci azaldığında = Üniversitede okumanın anlamı olacak eğitimli iş açığı oluşacak.
Okuyan öğrenci azaldığında = Burslar karşılıksız daha rahat verilebilecek.
Okuyan öğrenci azaldığında x3 = Staj, koşul, kütüphane imkanları kolaylaşacak.

Okumanın değeri tekrar artıp öğrenciler daha bilgi dolu tecrübeli, hemde vasıfsız eğitimsiz çalışanlarında kendilerine çeki düzen verdiği yeni bir sistem oluşabilir. 

Sokaklara bakıyorum insanların dükkanları var, o kadar şirket açmışlar, para ödüyorlar vergi veriyorlar, bir emek harcanıyor: Dükkanın tabelası bozulmuş, düşmüş, harfleri eksik, ışıkları yanmıyor, içerisi kir içinde. Uzaktan dükkanı çeken bir albenisi yok. Hiç düşünmüyorlar mı anlamıyorum. Sonra iş yok, iş yok.. Olmaz tabi...
İlk Yorumu Sen Yap !
Yorum Gönder

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9