Zamanında Pizza Markalarının Yaptığı Kazığı, Bugün KFC Yapıyor

| On
Salı, Mart 08, 2016

Hatırlıyorum 2000-2009 yılları. Pizza yemek lüks yemekten öteydi. Şimdiki zamanın fiyatına göre orta boy pizzanın bedeli 45-50tl aralığındaydı..

Çok bilmezdik, Türk olarak sağlam pizza kültürümüzde yoktu. O dönemlerde bu kadar başka pizza markalarıda yoktu. Pizza Hut ve Little Caesars markalarını hatırlıyorum. Hatta daha çok pizza hut. Peki sonra ne oldu? Pizzacılık fastfood sektörüyle birlikte ülkemizde gelişti. Zamanında herkese yüksek fiyatlarla "kitleyen" pizza hut mağaza olarak azalmaya gitti. Çünkü rakipleri çıktı. Sattığı kazık fiyatları herkes fark etti. Şuanda pizzaların fiyatları 7-13tl civarına kadar düşmüş durumda. Eee zamanında biz insan değilmiydik? Ne kadar kar ettiler çok merak ediyorum. Böyle şeyleri ilerleyen zamanda anladıkça fark ettikçe üzülüyorumda. Hani o dönemde normal şartların altında yaşayan insanların suçu neydi acaba? Kimin umrunda tabi..

Pizzaları eleştirdik, düzeldi. En azından yenebilecek kıvama geldi. İnsanları yüksek fiyatlarla "kazıklayan, kitleyen" firmalar ciddi gelir düşüşü yaşadılar. Peki şuanda ben bu durumun aynısını hangi markada görüyorum? Tabikide KFC'de.

08.03.2016 tarihinde baktığım fiyatlar;

1 parça but fiyatı: 5TL
Xtreme Menu: 21TL (Xtreme menusu 2 sene önce 13tl fiyatındaydı.)

Eskiden kova tavukların içinde karışık olarak geliyordu tavukçuklar! Şimdi böyle bir seçenek yok. Sadece but olmak zorunda. 12 tane but, 4 tane bisküvi ekmekleri,  4 tane patates ve 1LT kola fiyatı 56TL. Bu nasıl bir fiyatlandırma politikasıdır?

3 tane ürünün fiyat politikasını yazıyorum size. Bilerek tek but fiyatınıda söylüyorum. Çünkü burda insanı doyurma derdi, yemek yesin derdi yok. Tamamen şu menuyu yesin. Bir o kadarda fazla para versin, yada bizden yemesin! Algısı oluşuyor.

Gene büyük bir iddia atıyorum. 2-3 sene sonra bu fiyatların yarıyarıya düştüğünü göreceksiniz. Bu işin sonuda "pizzacılar" gibi olacak. O yüzden bu dönemlerde ben yememeyi seçiyorum. 2 sene içinde yapılan zamlar muazzam derecede.

Biraz daha araştırma yapınca gördüm ki bunu fark eden tek ben değilmişim. Şikayet Var üzerinden yazıları görmek için >Tık<

2015- 14'lü Kova Menusu > 49TL
2016- 12'ye düşürülmüş. Patates Eklenmiş > 56TL Olmuş.

2015- 9'lu Kanat Menusu > 8TL
2016- 9'lu Kanat Menusu > 18TL

Elbette seneler içinde enflasyon oranıyla, para değeri kayıplarıyla zam gelir. Ayrıca bazı menulerin aynı fiyatta bile kaldığını görüyorum! Demekki arz talep üzerine, ürünlerin fiyatlarında bilinçli olarak aşırı zam yapılırken, bazı ürünlerin fiyatları aynı şekilde korunmuş. Fastfood sektöründe yıllık %zam oranı yok mu? Serbest piyasa olarak mı işliyor?

Ağustos 2015 tarihinde "Türkiye Gıda Ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu" gıda sektörünün zam yapmama ile direndiğini böylece enflasyonunda azalacağını söylüyor. KFC işin bu tarafını takmıyor anladığımız kadarıyla. Yada onları ilgilendirmeyen bir durum? >Tık<

Eklemekte fayda var; PizzaHut Ve KFC'nin sahipleri ülkemizde Turkent A.Ş bünyesindelermiş. Yani ikiside aynı şirkete aitmiş. :)



İlk Yorumu Sen Yap !
Yorum Gönder

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9