Dolar yükseliyor, dış güçler bizi sevmiyor. Amerikanın oyunu bunlar!
Euro, pound, yen hatta Suudi arabistan riyali'nin bile karşısında eriyoruz.
Belkide bu yükselişin rahip Brunson olayıyla alakası var fakat olay sadece bu dersek haksızlık etmiş oluruz. Asıl olay çağa ayak uyduramamış olmak. Vestel? THY? Beko? Çoğunun %49 yada %51 hisseleri yurt dışına satılmış. Satılmamış olanlarında üretimleri "Türk Malı" değil. Vestel kullanalım, iphonelarımızı kıralım atalım. Sistem içeriklerinde Qualcomm, Snapdragonlar uçuşuyor, kim bu sistemlerin üreticisi.. Yoksa Amerikamı. Çözmemiz gereken sorunda tam olarak bu. Ha, demiyorum ki işlemci üretelim qualcomm'a rakip olalım başkaları da kullansın. Elbette kolay değil ama başlayalım üretelim alternatif olsun. İsteyen istediğini kullansın. Yerimiz de saymadığımız sürece ister 10 ister 30 sene, birgün mutlaka qualcomm seviyesine gelecektir.
Televizyonda denk geldim el yapımı binilebilen arabaların yarış turnuvaları oluyormuş Türkiye olarak katılıyoruz. Röportaj da tamamen yerli üretimi yapıyoruz diyor; gülüyorum biz motor mu üretiyoruz derken, konuşan kişide kendini kaptırdığını fark edip %100 yerli üretimi hedefliyoruz diyor. Hani biz yapmıştık? Parçaları burada birleştirmek ile üretici olmayı karıştırmayalım lütfen.
Algı karmaşası yaratmaya çalışan reklamlarda var. Program arasında ürün yerleştirme modellerinden bir reklam çıkıyor, YÜZDE YÜZ YERLİ TÜRKÇE OYUN. Sanarsın oyunu biz yaptık oyunun ismini alaycı bir tavırla söyleyeyim Hükümdar Mobil.
***
Sınav sonuçları geliyor istatistiklere bakıyoruz;
2 milyon 381 bin 412 kişi sınavlara girmiş.
2 milyon 260 bin 273 kişinin sınavı geçerli sayılmış.
Türkçe 40 soruda 16,179 ortalama,
Sosyal bilimler 20 soruda 6,003 ortalama,
Temel matematik 40 soruda 5,642 ortalama,
Fen bilimleri 20 soruda 2,828 ortalama.
En az bir sene sınava hazırlanılıyor. Ana dilimiz Türkçeden: 40 sorudan 16 doğru ortalamayla geçilmiş sınav sonucuyla karşılaşıyoruz.
Bir çok kişinin kaçırdığı sonuçları da paylaşmak istiyorum.
2017 Sonuçları: 40 soruda 17,278 (YGS)
2016 Sonuçları: 40 soruda 19.101 (YGS)
Başarı kaybı istatistiksel olarak karşımızda. Adım adım geliyorum demiş, ne kadar çözüm yoluna gidildi neler yapıldı bilemiyorum fakat en doğru çözüm imam hatiplerin azaltılarak tekrar fen ve başarılı liselerin geri gelmesi.
Sınav sonuçları dışında: Yaklaşık 6 yıldır sınav yerleştirmeleri iyi şekilde yapılıyor. Her sene sınav yerine en az bir saat önceden gelinmesi gerektiği "alınan" çıktılar da bile yazıyor. Uzun zamandır haberler de geç kalanların yaşadığı dramı paylaşılıyor ki bunlar olmasın. Peki neden hala devam ediyor? Sınav yerine önceden gelmemiş, ne kadar sürede okula varıyor bilmeyen öğrenci yada sınava geç kalan öğrenci üniversiteyi de okumasın. Yaş ilerledikçe sorumluluklar ve yapılması gerekenler artıyor, o kağıtta sınav yerine en az bir saat önceden gelmeniz gerekiyor deniyorsa geleceksiniz. Biz de girdik sınavlara, gece uyuyamaz sabahın köründe gelirdik!
***
Güzel bir haberin kötüye dönüşmesi;
2005 yılında Nortec markasıyla başlayan distribütör serüveni 2012 yılında ekonomik zararlar sonucunda markanın çekilmesiyle sonuçlanmıştı. Bu yıldan itibaren insanların yurtdışından konsolu getirip pahallı satması, yada kaçak göçek yollarla alma çabalarıyla nintendo bir süre daha ilerledi. Fakat ülkemizde resmi bir dağıtıcı olmadığı için nintendonun renkli günleri sönmüştü.
Sene başında balkanların distribütör markası CDMedia, gücü eline alıp yaz tatilinde nintendoyu resmi olarak geri getirdi.
Fakat oda ne? Bu fiyatlara gelecekse hiç gelmesin daha iyiydi. En azından kullanıcılar resmi satış olmadığından ötürü kendilerini daha bir elite hissediyordu. Aslında olay gene başa sarıyor dolar kurları, yaşanan krizler, fakat burada başka konsollarda satılıyor o kadarda bilgisiz bir oyuncu kitlemiz yok.
Bugün Playstation 4 yada Xbox ürünlerini bile 1700-2000TL aralığında satılırken nasıl olur da nintendo switch piyasaya 2.799TL ile giriş yapıyor. Oyunlara gelmek istemiyorum bile çünkü 4-5 oyun aldığınızda bir konsol daha almış oluyorsunuz.
Dağıtıcıya fazla kızmıyorum. Oyun sektörünün içerisinde dönen "kara oyunlar" bir türlü bitmek bilmedi. Daha önce bloğum da ürünlerin satışını yapan ticari markaların yedikleri cezaları paylaşmıştım. Oyun dağıtımcılarından da bahsetmek lazım ama heralde davalık oluruz. Bilen bilir madem bu ürünlerin fiyatları bu aralıkta, nasıl oluyor da sahtesi bile olmayan ürünlerin aynısı "spot" denilen küçük dükkanlarda yarı fiyatına satılabiliyor. İşin komik tarafı reel olarak yapılan satışların fiyatı arttıkça spotçularda fiyatlarını arttırıyor. Sanki dağıtım, üretim, yada çalışan ücretleri varmış gibi (?) Anlayanlar anladı bile.
Hadi bugün oyun oynayalım ve asgari ücretimizin 3/1'ini bırakalım.
İlk Yorumu Sen Yap !
Yorum Gönder