Burada Önemli Olan "Yabancı" Olmak

| On
Cuma, Ocak 12, 2018

Yurt dışına geziye gittiğimizi düşünelim. Hemen düşündük. Geldik bir restoranta; hataya düşecek miyiz yoksa ikinci seçenek mi.

Senaryoyu geriye saralım.
Türkiye'ye gelen turistiz.
Paramız var, gezmeyi, eğlenmeyi seviyoruz.

Önemli olan halkın gittiği yerlere gidip buralarda yemek mi? Yoksa turist avcılarına ve turist mekanlarına takılıp geziyi tamamlamak mıdır. İstanbula gelen "yabancı" ülkenin yabancılar için oluşturduğu tiyatronun içerisine dahil olarak oyuna başlar. Daha sonra mekan ve atmosferinde oyunculuğunu zirveye taşır.

Hergün kebap, künefe, baklava, üst düzey aile lokanta yerlerinde yemek yiyor muyuz.
Hayır hayır hayır hayır hayır.

Neden yabancılar yada biz "yabancı" bir ülkeye gittiğimizde bu hatayı yapıyoruz. Geliyorsan sultanahmete, galataya, eminönüne, beyazıta, kız kulesine, taksime turistik yerlere gitmeyeceksin. Alttan şaka yapıyorum gibi fakat kinayeli bir şekilde de ciddi konuşuyorum. Buralarda içtiğin suyun kalitesizliğinden fiyatına, dükkan çeşitliliği ve içerik karmaşasına kadar aldatmaca var. Tek bizde böyle sanmayın. Hiç unutmam birgün ablamla "yabancı" bir ülkede dükkana girdik. Sokak yüzlerce hediyelik eşya vb ürünleri satan dükkan görseli şeklinde. Hepsinde aynı yada benzer ürün ve fiyatlar. Copy / paste isimli tiyatro oyunu varmışta gelin oynayın demişler gibi. Ama ben ne oynayacağım eşşşek gibi almadım birşey; Bu ne! dedim. 6$ setli ürünlerin aynısını havaalanında 60$ fiyata kitlemeye çalıştılar. Daha ne olsun.

En iyi gezi; Yabancıların bilmeyip, yerli halkın yaşamayı sevdiği yerlerdir. Ama burada riskli olaylarla karşılaşabilirsiniz. Bölgenin gelir düzeyi kötü olup soyulabilir, yerli halk ırkçı olabilir, kaybolabilir, ve dil sorunu yaşayabilirsiniz. 

Gideceğiniz ülkeyle ilgili aylar öncesinden kaynak araştırması yapıp kafayı kırmış insanların yorumlarını ve ülkesini tanıtmaya çalışan kişilerin yazılarını bularak daha iyi bir gezi gerçekleştirebilirsiniz. Post öyle bir hal aldıki sonu "BU GÜZEL GEZİNİZİ TAMAMLARKEN XXX İSİMLİ OTELDEN REZERVASYON ALMAYI, EN YENİ VE UCUZ ODALARI KAPMAYI UNUTMAYIN" şeklinde advertise ile bitecek gibi olmadı mı.

Diyeceksin ki, adam istanbulda yaşıyor. Denizi görecek, gezecek vakti bile olmamış? Sormuşlar adama kırk yıldır buradasın ne yapmak isterdin. Denizi görmedim görmek isterdim diyor. Çıkabilir misin bu işin içinden. Ha diyorsunki o yüzden senelerdir istanbuldayım bunları bunları da yemeyen vardır.. Bende sana diyeceğimki yirmi üç yıldır istanbuldayım, kız kulesine bir kere bile gitmedim (!)

Artık bu yazıyı okumuş bir Türkiye aşığı turistisin.
Senaryoyu geriye saralım.
Paran var, gezmeyi, eğlenmeyi seviyorsun.
Yapacağın iş ne olurdu?

Ben olsam anti emperyalist - postmodern olgusunu birleştirip taksimin göbeğinde kokoreç yerdim. Sultanahmette en pahallı lokantada mercimek çorbası..
İlk Yorumu Sen Yap !
Yorum Gönder

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9