Teru Teru Bozu Nedir?

| On
Cuma, Haziran 21, 2013

Son zamanlarda izlediğim animelerde bol bol görünce terular tam olarak nedir? Diye merak etmeye başlamıştım. Birazcık araştırma birazcık çeviriyle sizleride bilgilendirmek istiyorum, çünkü kökü Japon geleneklerinden geliyor ve çok hoş..

Japonca da adı "てるてる坊主" olarak geçiyormuş. Çok eskilerde bunları Japonyada yaşayan geleneksel çiftçi halk, bir bez yardımıyla el yapımı olarak bebekler yapıyorlarmış. Şekil olarak cadılar bayramındaki hayalet bebeğin benzeri gibi ama işlevi farklı ve gerçekten eski, Japon ninelerimiz dedelerimiz çok değer verirlermiş.. Genel olarak işlevi muska diyebiliriz, çok kötü şeyler olduğunda uzun süre yağmur yağdığın da havanın güzel olması için bir istek dilek gibi birşey aynı zamanda. Teru= Güneş (Işığı) Bozu= Keşiş (Rahip) demekmiş yani bu geleneğinde biraz shintoizmden değilde budistçilikten hatta daha da geçmişten geldiğinide anlamamıza yardım ediyor. Ek olarak Bozu sözcüğü halk arasında tatlı söz olarakda biliniyormuş.

Terular en çok Edo döneminde meşhurlarmış (1603-1868) O dönemlerde çocuklar mutlu edilip hep birlikte toplanmalarını sağlayıp birlikte " yarın hava güzel olsun lütfen" şeklinde sözlerde söylerlermiş.. Bundan sonrada yapılan birçok şeyde varda artık dini seremonilere girdiği için onları yazmayacağım sonra bu bebek halini almış çünkü o uğraşları, zaten bizim ilgilendiğimiz kısım da o. Tabi sonra bu Teru olayı çok geçmişe dayandığı için bayağı araştırmalar yapmışlar 1900lü zamanlarda da bununla ilgili bir çok şarkılar ve tekerlemelerde çıkmış ancak şuanda Japonyada buna çok değer veriliyormu bilmesemde anime fazla izliyorsanız bol bol görebilirsiniz. (Belki dizilerdede vardır dizi izleme alışkanlığım yok gören varsa yorum atıp bizleri bilgilendirebilir) 

Ek olarak biraz kendi fikirlerim ve insanların fikirlerine göre yorumlardan da bahsedeyim. Bozunun ne olduğunu araştıranlarda olmuş biraz şaka yolluda olsa genelde budist kişilerin kafası kel olduğu için Terudan gelen güneş ışığının bozuyla yani (Keşişin kafasının kel olup o ışığı yansıtmasıyla) bu isimlerin o şekilde geldiğini söyleyenlerde olmuş.. Biraz fotoğraflara bakarkende ben Japon halkı çok fazla artık buna inanıyormu bilmesemde yabancı ülkelerde yaşayan Japonlar bazen çok fazla aşırıya kaçarsa yağmur bunu denediklerini gördüm. Ne kadar işe yarıyormu yaramıyormu bilinmesede (?) Geleneklerine sahip çıkanlar var. Asya kültürünü seviyorum..

İlk Yorumu Sen Yap !
Yorum Gönder

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9