Ülkemizde Kitaplar Çok Pahallı. Peki Neden?

| On
Pazar, Nisan 17, 2016

Kitap okumanın az ve zor olduğu Türkiyede, vergi oranlarını kontrol ettim. Geçtiğimiz yıllarda %8 olduğu belirtilmesine rağmen %1 oranına düşeceği hatta düştüğü gibi söylentiler çıkmış.

Kitap fiyatlarının yüksek olmasında yayınevlerinin payı olduğu söyleniyor. Koydukları yüksek kar ile fazla vergi alınmasada kitapların fiyatları çok yüksek. Elimde yabancı bir veri vardı ancak şuan bulamadım. Yıllara göre ülkelerin ortalama okuduğu kitap sayısından bahsediliyordu. Buna bağlı kalmadan düşünelim. 1 yıl 12 ay olduğunu düşünürsek her ay 30 günden oluştuğuna göre ay'da 2 kitap okumak çok zor olmamalı.

Yani insan gelişmek ve bilgi edinmek açısından ayda en az 1 ortalamada 2 kitap okumalı. Ayda 2 kitap okuduğunu düşünürsek, 12x2=24 eder ve hepimiz yılda ortalama 24 kitap okumalıyız.

Peki kitapların fiyatının 20tl olduğunu düşünürsek (daha ucuzuda var pahallısıda o yüzden gene bir ortalama yapalım..) 20x24=480TL yapar. Tabi ciltli ciltsiz, daha ucuz ve pahallı kitapları eklemiyoruz bile. Hepimizin ortalama senelik kitap için gideri 480TL. Açıkcası bence bu fiyat çok fazla. Daha fazla kitap okuyanları katmıyorum bile. Bilgi edinmenin kendimizi geliştirmenin karşılığı bu olmamalı. Kitap okuma oranının düşük olmasının %30 sebebini buna bağlıyorum. Gerçi bizim kültürümüzde ucuzda olsa çok fazla okunmaz, ama daha ucuz olsaydı artış olacağıda kesin. En azından okuyanın daha fazla okuyacağı kesin olurdu. Kitap okuma alışkanlığı okuldan geliştirilmeli. Hatta ailelere devlet tarafından destek yapılması lazım. Belki aile planlamasında çocuklara her ay 1 kitap ücretsiz olabilir. En azından klasik kitaplar için? Daha büyük yaşlardaysa kitap okuma dersleri olmalı. Bazı okullarda bu mevcut ama sonu hep boş geçen derslere dönüyor. Öğrencilerle yakından ilgilenilse, dikkati, bakış açısı sevdiği türlerden isteklerine yardım edilse.. Ben okumam yok sevmedim diyeceğini düşünmüyorum. Biraz merak uyandırılmalı..

Mesela şuan aklımda, listemde okumam gereken 10 kitap hazır. Tabiki aniden o kadar para veremeyeceğim için 2'şer 2'şer alabiliyorum. Hiç değilse biraz daha ucuzlasa ben okurdum.

Ne olmalı? Kitap yayınevleri kar oranlarını düşürmeli. Vergilerinde biraz daha düşmesi lazım. En iyi kitapların veya yeni çıkan kitapların en fazla 15Tl olması hepimiz için iyi olur. Ben sanmıyorum ki bu ülkede 7-10TL aralığına düşse artışın olmayacağını.

Ama nerdeeee?

Neyseki son dönemlerde internetten satış yapan bazı kitap firmaları çıktıda 5-10TL'de olsa daha ucuza alabiliyoruz. Diliyorumki onlar daha da ucuzlayacak..
İlk Yorumu Sen Yap !
Yorum Gönder

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9