Kobe - Akashi Kaikyō Köprüsü Bilgiler

| On
Pazartesi, Şubat 22, 2016

Dünyanın en büyük köprüsünün Japonya Kobe-Awaji Adası arasında olduğunu biliyormuydunuz? Cevabınız ne olursa olsun hadi gelin biraz tanıyalım.

Mayıs 1955 sabah 06.40 da Awaji adasından yola çıkan Shiunmaru vapurunun içinde bulunan öğrenci ve yetişkinler Kobe şehrine geçerek işlerine okullarına dağılacaklardı. Ancak 06.56 da yoğun dalga ile sisin birleşmesi sonucu başka bir gemiyle çarpıştılar. 100'den fazla çocuğun öldüğü, o kadar insanında yaralanarak hastaneye kaldırıldığı kayıtlara geçmiştir. (Toplamda ölü sayısı 168)



İşte tam da bu olaydan sonra Japon hükümeti bunun altında kalmamak, oradaki ailelere karşı sorumluluk duygusuyla ve saygılarını tekrar sunabilmek için 1955 yılında oraya köprü yapacaklarının sözünü verdi. Ama bu hiçte kolay olmayacaktı. Çünkü o güne dek o kadar büyük asma köprü inşa edilmemişti. Diğer zorluğuysa köprünün yapılacağı nokta en işlek vapur ticaretinin yapıldığı yerlerden biri. Günde yaklaşık olarak 2'bin vapurun ziyaret ettiği söylenmekte. Tabiki sorunlar sadece bununla sınırlı değildi. Bölgedeki akıntı inanılmaz derecede fazla ve tam olarak fay hattının olduğu noktalardan biriydi. Bitmedi. Çünkü o bölgede en büyük tayfunlarda görülmekte. Köprünün yapımı için tam 30 yıl araştırma yapıldı.

30 yıl yapılan büyük araştırma ve çaba sonrasında köprünün yapımı 1988 tarihinde başladı. Yapımı için 4.3 milyar dolar para harcandı. 

Sırf köprüyü yapma adına yeni teknolojiler keşfedildi. Suda katılaşan beton gibi. O yıldan önce su içinde katılaşan beton bulunmadığı için 30 yıllık araştırmada köprünün temelleri suda atılacağından ötürü yeni teknolojileri bulmaya yöneldiler. Köprü, her şartlara uygun hale geldiğini 17 Ocak 1995'de meydana gelen büyük Kobe depremiyle kanıtladı. 1 metre daha boyu uzatılarak 5 Nisan 1998 yılında ulaşıma açılarak, Japonya hükümeti halkına verdiği sözü yerine getirmiştir.

-Köprünün Kobe'den Awaji adasına uzunluğu 1.991 metredir. (1.991 metre yaklaşık olarak 1.5km ediyor.)
-Asma köprüleri tutan kulelerin yükseklikleride 80 katlı apartman yüksekliğinde yani 283 metredir. 
-Tasarımına baştan Satoshi Kashima öncülük etmiştir.








İlk Yorumu Sen Yap !
Yorum Gönder

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9