Çinlilerin Çalgısı, Erhu Nedir? Yu Hong Mei Hakkında Bilgiler

| On
Salı, Ekim 14, 2014

Benim için mükemmel sayılabilecek telli çalgı Erhu (二胡) Ne kadar doğru bilmesemde 1800'lü dönemlere kadar giden bir geçmişi olduğu söylenmekte. Genel olarak iki telli çalgılarında adının Erhu olduğu söyleniyor ama Erhu denildiğinde bu çalgının akıla geldiğini öğrendim.

Müzik aletinin ana gövdesi ya altıgen yada sekizgen olarak 2'ye ayrılmaktadır. Gövde ve üst arasındaki mesafe her zaman 81cm'dir. Tonlamasından ve nota düzeninin violinle aynı yazılmasından ötürü, Çin Violinide denilmektedir. Aletin en iyi ses performansı oturarak sağlandığı için daha çok oturarak çalınması gerekmektedir. Geleneksel bir çalgıda olsa Çin ve diğer ülkeler üzerinde çok rahatça Pop, Rock ve Jazz gibi müzik türlerinde de kullanılmaktadır. Ayrıca alet geçmişten bugüne her zaman piton derisinden kaplanarak yapılmıştır. Bu yüzden orjinallerinin pahallı olduğu söyleniyor. Son dönemlerde çalan sayısı ciddi bir şekilde azalmıştır.

Yu Hong Mei

1971, Shandong (Çin) Doğumlu, geleneksel müzik sanatçısıdır. Dünya genelinde de oldukça popüler olan Yu, 1999-2002-2006'da çıkarttığı 3 adet bestelerinden oluşan (enturmantal) parçaları bulunmaktadır. 1999 yılında "Indie Award for Best Traditional World Music" ödülünü alan ilk Çinli sanatçı olmuştur. 2005 yılında da "10th Excellent Young Teacher Award" ödülünü hem amerika hemde dünya genelinde alarak, kültürünü savunan ve geleceğe taşınması için uğraşan sanatçılar arasına girerek dünyada epey saygın bir sanatçı haline gelmiştir. Bu dönemlerdeyse pek aktif değildir, daha çok devlet ve geleneksel kanallarda işler yaparak, yeni genç kişiler yetiştirmektedir.




En güzel sololarını sergilediği bu performansa bayılıyorum, aletin tonlaması çok güzel. Ne zaman olursa olsun dinlettiriyor kendisini. Geceleri çok başım ağrıyorsa açıyorum bunu evde ki herkes sakinleşme moduna giriyor. Tavsiye ederim.
İlk Yorumu Sen Yap !
Yorum Gönder

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9