Japon Usulü Tasarruf (Setsuyaku - 節約)

| On
Pazar, Haziran 16, 2019

Setsuyaku, Japoncada bir ekonomileşme (ekonomiyi iyi hale getirme) kelimesidir. Ekonomiyi düzeltmek için birçok yol bulunmakta. Ana fikir olarak; Enerji tasarrufu ve para tasarrufudur. O halde bizde Japonyadaki farklılıklarına ve şekillerine bakalım.

*Kyoto Protokol bildirileri, yaptırımları ve sera gazındaki düzenlemelerin 1997 yılında kabul edilmesinden sonra Japonya dünyayı daha yeşil bir geleceğe taşımak için öncü olarak çalışmalarına başladı.

Yapılan çalışmalara rağmen enerji tüketiminde ciddi bir düşüş gözlemlenmedi ancak 2011 yılında yaşanan Tohoku depremi sonrasında Japonya büyük bir değişim için birlik oldu. Tohoku depremi Japonya'nın doğu bölgesindeki enerji alanlarının tahrip olmasına neden olmuş ve devlete ait enerji şebekelerinde sıkıntı yaratmıştır. Bu süreç tüm şehirlerin enerji akışında yoğunluk yaşanmasına neden olmuştur. Problemden kurtulmak hemde doğaya karşı pozitif eylemler katabilmek için Japon halkı setsuden adında bir kampanya başlattı. 2011 Temmuz ayından itibaren daha az enerji kullanan bir yaşam tarzı benimsenerek setsuden ulusal bir harekete dönüştü.

Hükümet ise tasarruf konusunda çılgınca adımlarına ve başarılarına devam ediyordu. Artık ofis binaları içerisinde çalışan klimaların 28C'de sabitlenmesi için CoolBiz adında teşvik edici projeleri başlatarak bazı yasal yürürlülükler çıkarttılar.

*CoolBiz Japon çevre bakanlığı tarafından elektrik tüketimini azaltmaya yönelik yardımcı olmayı çabalayan bir yasal yardım kampanyasıdır. (2005 yılında yürürlüğe girmiştir.)


Aslında Japonlara göre enerji tasarrufu ve para tasarrufu eş anlamlı. Onlar için ikiside birlikte gerçekleşiyor. Tokyo dışarıdan çok pahallı bir şehir imajına sahip olsa da, yerel halk ellerindeki bütçeyle en az harcama yaparak yaşamanın bütün sırlarını biliyor.

Parayı düzgün harcamanın en önemli yollarından bir başkası ise süpermarketlerde başlıyor. Japonyada ki marketlerin içinde günlük olarak gelen hazır yemekler bulabilirsiniz. Pirinç kekleri, sandviçler gibi. Bu tarz yemek ürünleri akşam vakitlerinde %50 indirime girerek satılmaktadır. İndirimler tamamen günlük olarak tüketilmesi gereken yemek oldukları için bozulmaması adına yapılan indirimlerdir. Hem ertesi güne bayat bir ürün kalmıyor, hemde daha ucuza beslenebiliyorlar. Ya da hazır ürünler yerine daha az para harcamak istediklerinde yabancı restorantlar yerine yerel ev yemekleri yapan yerleri tercih ediyorlar. Ortalama 800 ¥ (Yen) ile ciddi bir menü alınabiliyor. Her ne kadar Türkiye için bu rakam şuan 45TL'ye tekabül etse de onlar için çok ucuz rakamlar. (Pet şişe su fiyatları 150-350 ¥ arasında olduğunu düşünürsek.)

Giyim içinde tasarruf yapabileceğiniz birçok alan var. Modaya uygun kıyafetleri çok ucuz bir maliyetle satın alabiliyorlar. Tokyo'da neredeyse sınırsız kıyafet satan dükkanlar var ve bunların içerisinde ikinci el satan yüzlerce dükkan bulunmakta.

Japon halkı kullandığı herşeye değer vererek dikkat ettiği için ikinci el ürünlerde hiçbir deformasyon yada sıkıntı bulunmuyor. 2. el dükkanlar özenle yıkanmış, temizlenmiş ve korumaya alınmış kıyafetlerle dolu. Kıyafet satın aldıklarında birgün satabileceklerini ve onlardan sonra başkasınında giyebileceğini bilerek hareket ediyorlar. Ek olarak internet üzerinden de birçok satış platformunda aktif bir şekilde Japon halkı duruyor. Genel olarak sağlam bir moda ve kıyafet bilincine sahipler.

Setsuyaku farklı yorumlara açık ve çok yönlü bir kelimedir. O yüzden herkesin tasarrufu farklı şekilde gelişebilmekte. Unutmamakta fayda var; Setsuyaku modern şehir yaşantısının ayrılmaz bir parçasıdır.

*Kyoto Protokolü: Kyoto Protokolü, sera etkisi yaratan gazların salımlarını (emisyon) kısmak üzere sanayileşmiş ülkelere çeşitli hedefler belirleyen uluslararası bir anlaşma. Sera etkisi yaratan gazlar, kısmi de olsa, küresel ısınmanın, yani küresel ısının yeryüzündeki hayatı tehdit edecek derecede artmasının nedenleri arasında gösteriliyor.
İlk Yorumu Sen Yap !
Yorum Gönder

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9