Toplumumuz Nasıl Bir Baskıyla Büyüdü?

| On
Cumartesi, Haziran 25, 2016

Cinsel istismar, taciz, saldırı, öfke patlamaları, şiddet. Hergün haberlerde erkeklerin kadınlarına uyguladığı sıradan şeyler haline dönüşmeye başladı. Uzun zamandır düşünüyorum. Yakın zamanda patlak veren üst kişilerin cinsel istismar olaylarından sonra bu tarz olayların arttığının farkındamısınız?

Psikolojik bir patlama olduğu çok açık. İnsanlar, özellikle ülkemizdeki erkekler -veya buna baskıcı aile kültürüyle yetişen insanlar diyebiliriz- gördükleri duydukları haberler, olaylarla içlerinde gizledikleri durumu açığa çıkarır oldular. Aslında millet sapıklaşmıyor. Zaten böyleydiler. Sadece yaşanan olaylar insanların psikoloji patlamasına sebep oluyor. Hatta bu tarz olayları yapıp sonunda o kişilerin yüksek ceza almamasınında etkisi var. Çünkü bu durumu gizleyen birey kendi akıl yoluyla sonuçlarına baktığında aynı şeyi yaptığı taktirde "az" cezaya maruz kalacağını düşünerek gizleme durumunu açığa çıkartıyor. Peki bu tarz gelişememiş, baskıyla büyüyen toplumlardaki -özellikle- erkekler neden böyle? Daha çok bunu düşünüp çözmek lazım. Acaba ülkemizde psikolojiyle ilgilenen kişiler en azından benim kadar düşünmeye çalışıyorlar mı? Oda merak konusu.

1. Sebep: Kızların erkeklere oranla daha az hakka sahip olduğu görüşü.
2. Sebep: Erkek diyorsa haklıdır ve erkek çocukların daha özgür büyümesi.
3. Sebep: Yasaların ve cezaların yeterli olmaması.
4. Sebep: Kadınların çoğu erkeklerin bu şekilde yetiştiğini bilmesinden ötürü sessiz kalması.

Bunların yanında erkeklerin yetişmesindeki etkenlerle kendilerini yetiştirmeleri -yetiştirememeleri- durumlarıda yatıyor. Örneğin düşük geliri olan bir ailede yaşayan erkeğin çevresinde pek fazla kız ile büyümemesini söyleyebiliriz. (Bu her ne kadar sıradan hatta anlamayan biri için saçma görünüyor olsada temelinde ciddi bir sorun. Karşı cins ile etkileşim içinde olmayan bireyler zamanla ona ulaşamayacağını, kendisinin veya onun üstün olduğunu, onun hakları üzerinde gücü olduğu gibi kanılara varmakta.) Veya ailesinde sürekli kız çocuklarının aşağılanması erkek çocuğunsa sen ne dersen doğrudur. Evin kızlarından sen sorumlusun, senin sözünden çıkamazlar! gibi dayatmalar en büyük sebeplerden. Kaç kişi farkında bilmiyorum ama ülkemizde erkekler kadınlara göre daha az gelişir hale geldi. Dikkat çekmek istiyorum gelişemiyor demiyorum. Kadınlara göre daha az erkekler kendisini geliştiriyor. Hal böyle olunca kendini geliştiremeyen erkek ulaşamayacağı bayana o eski kuşaktan gelen duygularıyla şuanki halini biraraya getirmesiyle bu tarz cinsel istismar veya sapkın olaylara itiyor. Eğer ailevsel etkisi yoksa tamamıyla psikolojik bir sorunsa, bu kişi yetişirken çevresindeki bir kişi tarafından bile mi farkedilmemiş, yoksa görmezden mi geliniyor diye sorarım?

Yani bu ne demek oluyor, insanların bu halde baskıcı şekilde yetişmesindeki en büyük etken aile, yetiştiği ortamdır. Ancak bu tarz ortamda yetişen herkes bu halde mi.. Bunun cevabıda hayır. İnsan bir bireydir ve akla sahip olduğunu hatırladığı zaman kendisini geliştirebilecektir.

Peki aile, gelişme dışında, insanın aklını kullanamamasının sebebi sizce nedir? (Kültür, toplum olabilir mi..) Kendimi övmek gibi olduğunu algılayacak varsa bundan sonrasını okumayabilir çünkü kendimden örnek vereceğim. Bana ailem gelip hiç bir zaman kızlara kötü davranma, narinler, onları koru kolla gibi bir yaklaşımda bulunup üstüme titremediler. Ben kendi aklımı kullanarak kızların benden narin olduğunu zaten en başında düşündüm. Aklım almıyor bu insanlar nasıl bu kadar yobaz hale gelebiliyorlar? Bir kıza ulaşamayacaksam sokakta onu gördüğümde neden ona cinsel veya normal saldırıda bulunayım ki? Birisi beni istemiyor beğenmiyor diye neden benim olmak zorunda? Böyle bir zorunluluğu hangi akıl koyuyor zaten bunu anlayamıyorum ben. Bir insanın bu kadar düşebilmesi için aklını tamamen yitirmiş olması lazım. Arkadaş ben yolda yorulmuş herhangi bir kadın görsem oturduğum yer falan varsa kalkıp yer veriyorum hani yaşlı genç falan olması fark etmez. Veya yardıma ihtiyaç duyduklarında elimden bir şey geliyorsa yapmaya çalışıyorum. Hiç bir şekilde kadın-erkek eşitliğine inanmıyorum. Kadınlar erkeklere göre daha narin ve daha zayıflar. İsterse şirket sahibi olsun hiç bir zaman erkek psikolojisinde ve fiziğinde güçlü olamayacak. Bu dünyaya insanı getiren de kadın. O zaman erkeklerin her şekilde kadınlara iyi ve saygılı davranma zorunluluğu vardır. Ha bazı kadınlar var gram haketmiyorlar evet ama onlara diyecek sözüm yok onlarda birgün akıl seviyelerine ulaşırlar umarım.

Öyle bir hale gelmeye başladıki erkek arkadaşlarımla gezerken veya tek fark etmez. Bir erkek kadına bağırdığında falan takip ediyoruz artık bir şey yapacakmı yardım lazım olur mu falan diye. Bizim gibi insanların artacağı yerine azalıyor daha da üzücü kısmıysa da bu zaten. Artık normal halk falan dinlemiyor profesörler, hocalardan bu tarz şeyler duymaya başlıyoruz. Zengin olupta bu tarz şeyleri yapanlara değinmiyorum bile. Onların asıl amaçları, akılları zaten farklı o tarz kişiler için direk suç duyurusunda falan bulunulması lazım.

Diyeceğim şu ki Türk halkının çoğunluğunun ciddi şekilde psikolojik bakıma ihtiyacı var. Yetişen insanın ailesini eğitemeyeceğimize göre o halde bireyleri tek tek kalkındırmak lazım. O yüzden devletinde, nasıl aile doktorları yaptıysa her aileyede ücretsiz psikolog ataması hatta ailelerin aranıp bu konuda bilgilendirilmesi lazım. Ama ben ne diyorum ya çok insancıl bir yaklaşım içerisinde imkansızlık havuzunda yüzüyorum değil mi?

Bir kadının canını yakan, saç teline bile kıyabilen, vuran, kıran erkeklerle hala hiç bir şey olmamış gibi takılan kadınlarada sözüm var. Lütfen sizde dünyadaki son erkek oymuş gibi sesiz kalıp sus pus oturmayın. Siz öyle kaldıkça olaylar azalmayacak daha da artacaktır. Emin olun buna. Hakkınızı aramaya devam edin birgün yasalarda kadın haklarını anlayacaktır. Gerçekten çok üzülüyorum bir insan nasıl bir kadının canını yakar zorla bir şey yaptırmaya çalışır zarar verir duydukça çıldırıyorum. Oluyorsa eğer benim olduğum yerde böyle şeylerle karşılaşsam da dalayım diyorum artık o hale geldim.

Edit: Türkiyede doğdum ve burada yaşıyorum. O yüzden genel olarak Türkiye hakkında konuştum. Yoksa dünyanın en büyük ülkelerinde de benzer başka sorunlar var. Evet Japonya da da var. Ama her ülkede olan durumun farklı yanları var ve ben sadece bizim ülkemizden bahsetmek istedim.
2 yorum on "Toplumumuz Nasıl Bir Baskıyla Büyüdü?"
  1. "Hiç bir şekilde kadın-erkek eşitliğine inanmıyorum. Kadınlar erkeklere göre daha narin ve daha zayıflar" Galiba bu görüşe katılan nadir bayanlardan biri de benimdir. Arkadaş ortamında böyle bi konu geçmişti ve ben aynı bu cümleyi kurmuştum. Çoğu kişi bana yadırgayıcı bakışlar attı ve kadınları erkekler karşısında eşit görmediğimi söylemişti.... Dediklerine de katılıyorum keşke herkes bu bilinçte olabilseydi :c

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence o lafa katılmayan sinirli ve gene erkekler yüzünden bu hale gelmiş bir kadındır. :( Çünkü o lafta hiçbir şekilde mana aranmazsa bana göre gerçekte çok tatlı güzel bir söz. Evet katılmıyorsun onlara sende ama bu kötü anlamda değil ki anlamıyorlar işte.. Ama ben en azından sana karşı anlaşılabildiğim için mutlu oldum!! Keşke olabilseydi..

      Sil

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9