Karine Vanasse / Polytechnique - Feminizm

| On
Perşembe, Kasım 13, 2014

Polytechnique.. Film gerçekten yaşanmış bir olayın, kesin ve net bir şekilde anlatılmış halidir. Aslında "École Polytechnique Katliamı"nı anlatmaktadır. Bu katliam en son neslin görüp görebileceği en büyük "anti-kadın" saldırısıdır bana göre. Ciddi bir şekilde feminist düşmanlığı yaşanmıştır. 6 Aralık 1989 tarihinde Kanada Quebec bölgesinde (fransızlar yoğun olarak yaşamaktadır.) École Polytechnique de Montréal üniversitesinde yaşanmıştır. Katliamı yapan çocuğun, zamanında aile içi şiddete maruz kaldığı söylensede, katliamdan önce okulu + öldüreceği kişilerin çoğunu araştırdığı hatta bunlar hakkında bilgiler verdiğini intihar mektubunda yazmıştır.

Filmde'de bu olay tamamıyla anlatılmaktadır. Olayları daha heyecanlı ve tüylerinizi diken diken hale getirecek moduysa, filmin siyah beyaz çekilmesi ve hem anı yaşayan kadınlardan birinin gözünden, hemde o kıza aşık bir erkeğin gözünden gösterilmesi, inanılmaz... Kadın hakları koruyucusu, destekçisi ve ülkeyi kadınların yönetmesini destekleyen birisi olduğum için film epey ilgimi çekmişti. 5 kere izledim filmi. Geçen sene bir kaç ödevimde de sadece bu film üzerinden anlatımlar yaptım 2'sinden 100'almıştım, o derece etkilendim. Düşünsenize, bir çocuk akli dengesi yerinde değil, kendi hayatı kısaca iş hayatı diyeyim bozuluyor, yerin dibine giriyor ve bunun sebebi olarak "feminist" kızlar olarak görüyor. Rastgele yaşadığı bölgeden üniversite seçip buradaki kişileri takip ediyor, üniversitedeki bölümlerin yerlerini öğreniyor ve planları yaptıktan sonra kendisine ait ruhsatlı silah alıp bir okulu basıyor ve KİMSE FARKINDA DEĞİL.

Sonra bu adam gelsin intihar mektubunda bunlardan bahsetsin. Çoğu öldüreceği kişiyi söylesin.. Bazılarını öldüremesin (?) Okulu o kadar çok çözmüşki, makine ve mühendislik bölümlerini (Bu bölümleri basmasındaki sebepte, böyle bir bölümde okuyan kızların %100 feminist olduğunu düşünmesi, yapılan açıklamalara göre kurtulan 3 kızda kendilerinin feminist olmadığını söylemelerine rağmen dinlemeyip, hayır öylesiniz demiş. Mermi değişim sırasında kaçıp kilitlemişler kendilerini o şekilde kurtulmuşlar..) basıp sınıftaki erkekleri dışarı çıkartıp kızları kurşuna diziyor. 28 ateş ediyor 14 kişiyi öldürüyor (9 tanesi bastığı sınıftan) 14 kişiye yaralıyor. İçlerinde istemeden de olsa okulun koridorlarını dağıtırken erkekte öldürmüş arada. Bu olay medyada çok ses getirince tabi, Kanada'nın silah yasalarından tutun, feminist örgütlerine kadar etkinlikler artarak büyüyor ve ülkede bir süre ciddi olaylar dönüyor. Çocuğa ne oldu derseniz olayı yaptıktan sonra, son mermiyle yüzüne ateş edip intihar ediyor. Bir dönem çocuğun yazdığı mektubun da gizlenmesi, açılan davaların reddedilmesi ama olayın içinde öldürülecek kişiler arasında görülen büyük feminist kişilerden birinin mektubu çalmasıyla gerçek hali yayınlanıyor. Ve kimbilir hangi gerçek hali.? Belkide o politik + ekonomik görülen sebepler, derin devlet gibidir..


Filmin ana karakterlerinden olan Karine, Kanada doğumlu ünlü bir oyuncudur. İzleyip etkilenince biraz araştırmıştım kendisini, birde ne göreyim Twitter'ı varmış.. Eski dönemler tabi benim. Bir heyecanla oyunculuğu ve film hakkında yorum yaptım kendisine, o gün bana cevap attıktan sonra o gün bugündür instagramda falanda takip ederim hep. Çok ciddi sanatsal olayları destekleyen sosyal yardım konularında aktif ve halkla iç içe olan bir ünlü. Böyle kişileri hep desteklemişimdir. Ününü kendisine değil, sosyal olaylara çeken kişiler, gerçek ünlüler ve ünlü olması gereken kişilerdir bana göre. Filmi mutlaka izleyin derim. Sıkılabilirsiniz. Hoşunuza gitmeyebilir ama içindeki duygu ve anlamı görürseniz 5 dakika'da bitmiş gibi hissedersiniz. Koca sınıfta benim dışımda beğenen bir kişi bile görmemiştim ama bazen filmleride beğenmek, eleştirmek için değilde, kamu spotu olarak bile izleyebiliriz. Daha fazla uzatmadan #Polytechnique, gerçek yaşanmış film yapımları üzerine izlediğim en iyi filmdi!

Ayrıca olayla ilgili daha detaylı bilgileri internetten bulabilirsiniz. Yayınlanmış mektubuna kadar.


2 yorum on "Karine Vanasse / Polytechnique - Feminizm"
  1. Kanada'yı görünce atladım direkt.
    Genelde güzel, izlenesi filmler, dinlenesi güzel sanatçılar ve müzik grupları hep Quebec'ten çıkıyor. Ya da bana öyle denk geliyor bilmiyorum :D
    Merak ettin ve sanırım en kısa zamanda izleyeceğim. Tavsiyen için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Ama unutmamak lazım biraz ağır bir konusu var, umarım seversinn! T_T

    YanıtlaSil

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9