Bozuk Psikoloji Ve Medya'ya Nefretim

| On
Salı, Ekim 28, 2014

Türkiyenin bitmek bilmeyen sorunlarından bir tanesidir. Kaç kişi farkında bilemiyorum. Ama ben sözel mezunu ve "insan psikolojisinden" anlayan birisi olduğumu düşünüyorum. Bugün türkiyede habercilik o kadar yerlerde ki.. Haber yapalım karşı tarafa ne olursa olsun, kim ne derse desin umrumuzda değil kafasında yaşıyorlar.

Bugün bir haber çıkıyor, yandaş birisi değilim bu yüzden dinci kesimdende örnek verebilirim, sosyalist veya cumhuriyetçi nasıl adlandırmak isterseniz. Şuanda zaman gazatesinde bulabildim, ama bu haberi çok fazla sitede gördüğüme eminim.. (Bu haberler sık sık oluyor sadece güncel olsun) Yasemin Karadağ diye bir kızımız var bizim, bu kız daha 13 YAŞINDA! Ve bizim düşük art niyetli habercilerimiz, gidip bu kızla özel röportaj yapıyorlar. Ve yüzünü bile buzlamadan/flulaştırmadan. İşte biz ancak bu kadar anlıyoruz insan psikolojisinden. O kız şuanda ne yaptığının farkında değil çünkü aklı ermiyor ve bilmiyor. Ama gelecekte bu kızın psikolojisinin nasıl olacağını düşünen var mı? +18 yaşına geldiğinde bu günleri hatırlayan olacak, kendiside görecek zamanında böyle televizyona çıkmıştım diye. Sizce utanmayacak mı? Tüm ailesi bu şekilde ortaya serildiği için, bu şekilde televizyon, haber karşısına çıktığı için. Kim mahçup olmak ister ki? Demiyorum fakirlik kötü birşeydir. Bu haberler yapılmamalıdır diye. Aksine daha fazla yapılsın! Ama bu isimler kocaman kocaman "Yasemin Karadağ" şeklinde değil de, Y.K olarak yazılmalı. Kızın gözüne gözüne kamera sokulmamalıda uzaktan çekim yapılıp buzlanmalı. Kimse küçük düşürülmemeli.. Tekrarlıyorum fakirlik veya bunları yaşamak ayıp birşey değil. Ama o yaşta birini bu tarz şeylerle çıkarmak demek, bu kızın psikolojisini hiçe saymaktır. Okumak isteyenler için (Tık)

Başka bir haberle geleceğim bu kez.. Arda Kural isimli oyuncuyu çoğu kişi tanır benim yaşlarım veya benden büyükler. Benim türkiye sektöründe bilgim olmasa bile ben tanıyorsam çoğu kişi tanır heralde. Evet son dönemlerde oyunculuğu bırakmış, geçtiğimiz yıllarda hastanelerde akıl sorunlarından ötürü yatmış ve bu yıl içerisinde de ilaçlı evde tedavi görmekte. Haberciler muhtemelen bir istihbarat usülü "hastaneden çıktı" tarzında haber alıp, köşede bekleyip evden çıktığı an, aniden izin alıp bir röportaj yapıştırdılar. Arda, şöhret bana göre değil, bu ortam bana göre değil diye dayatıyor. Konuşması bozulmuş, dikkat dağınıklığı mevcut.. Sürekli elini yiyor, Aklı başka bir yerde çünkü daha düzelmemiş! Ama bizim habercilerimiz yüzüne yüzüne mikrofonu tutarak, arkadan vtr yapıştırıp, eskiden türkiyenin şusuydu, busuydu ama artık hastanelerden yeni çıkmış sorunları olan birisi! diye gösteriyor. Yahu adam zaten diyor ki ben kaldıramadım bunu iyi değilim, zorla röportaj yapıyorsun üstüne.. Birde bu haberi bu şekilde yayınlıyorsun.. Ardayla yapılan bu röportaj bile bana kalırsa "insani bir suçtur" Aklı yerinde olmayan, psikolojik sorunlarıyla cebelleşen eski bir ünlüyle nasıl zorla röportaj yapılır, ve daha beter hale gelmesi sağlanır diye merak ediyorsanız izleyin.. (Tık)

Beterin beteri vardır derler ya şimdi ona geliyorum. Haberciliğin aşmış versiyonları, insanları kameraya çıkartıcaz havasıyla oyunculuk yükleyerek kandırmaya teşebbüs. Cahil olan kesimi kandırmak kolaydır, ancak herkes aynı ekmekten yemez. Haberi çeken yayıncı kuruluş yakaladıkları olaya giderler, normal bir atlama olayı olduğunu fark ettiklerinde daha fazla dikkat çeksin diye "korku dolu anları insanlar çay içerek izledi" diye gösterir. E bunu birde oynatması lazım. Gerçekten söylüyorum oradaki haberci ekibi insanlara şunu şunu yapın demediyse adımda Eren değil! Kameraya baka baka çay içiyorlar, çayları getiren kadında resmen ekipten görev alıyor, hatta bir ara "çay içerken göster veya çekelim" gibi bir ses geliyor arkadan. Evet mükemmel habercilik, çok teşekkür ederiz. İnsanları böyle gösterin ki, cahil kesimin daha fazla aklını bulandırın. Daha fazla ilginçleşsin herşey. Siz insanınızı eğitmesseniz, böyle kurnaz insanlar tarafından şekillendirilirsiniz. (Tık) Sonra ne mi oluyor? Daha fazla ne yaptığını bilmeyen bir halk, ve olayların sürekli sürekli bu şekilde gösterilmesi sonucunda da bunların sıradan, olağan birşey olmasını sağlayıp insanlar bu hale sokmak. Evet sonra "intihar eden kişiyle selfie çekilen polis" gibi haberleri görüp şaşırmassınız.


Normaldir çünkü bu nesli medya yetiştirir. İnsan görerek, duyarak, takip ederek yaşar. Cahilse mi diyeyim artık ne diyeyim bilemiyorum tabii... (Tık) Polis görevden alınır, o kişi ölür bunlar basit şeyler gibi yazılır, unutan unutur ama unutmayanın aklına takılır işte. Bilinç altına yerleşir. İstemeden, farkında olmadan farklı bir nesil yetiştirirsiniz. Teknoloji iyiyken kötü hale gelir sayenizde. Kimisi bunu bilerek kullanır işte, aslında bu şekilde kontrol etmeye çalışır insanları. Ama buna bir dur demek. Gerçekten "Habercilik x Medya" konusunda yeni yasalar çıkmalı. Bazı kanunlar gelmeli, yoksa bu işlerin dahada farklı ilginç hallere geleceğine eminim. Olaylar böyle olsun kimseyi bağlamazda, genç insanları bilgisiz insanları düşünüyorum ben, bu onların suçu değil. Bizler onları geliştireceğiz, ama bu şekilde değil..
İlk Yorumu Sen Yap !
Yorum Gönder

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9