Tumblr'ın Kalitesi Düştü

| On
Salı, Eylül 24, 2013

2010 Ekimden beri tumblr üzerinden post atmaya başlamışım. Tumblr istatisliğim öyle gösteriyor (Bu verilere tumblr sayfanızdan index bölümünden ulaşabilirsiniz) Yıllardır kullanan biri olarak söylüyorum ki 2011-2012 sezonunun mükemmel tumblr havası gerçekten bozuldu. Hiç bir şey eskisi gibi değil, ama ben üyelerden bahsetmiyorum. Tumblr kendi kendisini bozdu..

Error uploading image error: Sürekli edit ve gif yapanlar bilir bıktık artık bu hatadan. Geçen sene veya 7-8 ay önce tumblr 500kb lık gif ayarını 1mb çıkarttı. Neden? Kullanıcılar daha aktif olsun paylaşım yapsın bağımlılık artsın diye ama bunu yaparken kendi dataları kaldıramadı. Kaldıramayınca bunu söylemek yerine çeşitli şeyleri engellemeye çalışıyolar ama tam olarak neyi kimse çözemedi.

Gif yapıyorsun boyutu 600kblarda hiç oynamaması gibi bir durum yok ama gifi kaydedemiyorsun bile, kırmızıyla yazdığım hatayı veriyor. Bu bana 5-6 kere olduktan sonra <support@tumblr.com> ticket attım. Herşeyi belirttim bana dedikleri; bilgisayarını kapatıp aç, giflerini kontrol et 1mb'dan küçük mü diye. Hepsini yapıyorum bende sorun yok, adamlara dedim böyle böyle gif zaten 500kb falan diye... 3. ticketta bana gifleri bize atarmısın kontrol edelim dediler, gittim imgurdan upload yaptım (imgur da çok büyük boyutlu gifleri oynatmaz onuda görmüş oldum orada bile oynuyordu) gönderdim, bana dedikleri şey giflerin 1mbdan çok yüksek Tamam çok iyi edit yapmıyorum da yıllardır bu işin içindeyiz, adobe bana gifin 620kb olduğunu söylüyor hadi orada yanlış yazıyor diyelim, bilgisayarımdan bakıyorum aynı. Imgura yükleyip, birde onu kaydedip bakıyorum oda 640kblarda.. Bunu yazdım onlara ve bu kez cevap gelmedi. İşte o zaman anladım ki birşeyler var ama kullanıcılardan gizliyorlar, tumblr fazla giriş olsun üyesi olsun diye gizliden gizliden birşeyleri azaltma çabasındalar. Sanırım tumblr ayarlarından bazı renklerin girişini engelledi ve psd de o renk olunca gifi kayıt bile edemiyorsunuz. Bunu nasıl anladım? Aynı hatayı google da aradığım da bazı renk ayarlarıyla oynanması için bilgileri verilmiş bu şekilde düzeltenler varmış birde ben bu gifleri set yapmıştım 1 tanesi yüklendi diğer 3'ü yüklenmedi hepsinin boyutlar aynı ama.. Demekki bu işte renksel birşey engelli, sitelerine ağırlık yapmasın diye. E madem bu tarz sorunlar olacak bare bildir böyle böyle diye veya bırak sınır 500kb'da kalsın kimse stress olmasın işte..


HQ Düştü: Sitesinde şuan yazana göre fotoğraflar 10mb altındaysa güzel kaliteli çıkar ve rahatça yükleyebilirsiniz. En rahat kullanım şeklide 500x750 diyor son olarak. Ben 3-4mb kalitede resimleri editleyip yüklediğimde bundan 2 sene önce aldığım aynı kaliteyi göremiyorum. Tumblr resmen edit yapanlara savaş açmış durumda gibi geliyor bana. Photoshop üzerinde cam gibi yapmış olduğum editler tumblr yükleyince kare kare ve parlaklığını kaybetmiş halde oluyor. Neden önceki yıllarda böyle değil? Bende birşey değişmedi ama tumblr yavaş yavaş kalitesini bozuyor.. (Ayrıca yüksek HQ fotoğraflarında normal eklendiği takdirde kaliteleri düşmekte)

Görünme Hatası (Dashboard): Ve yaklaşık 2 haftadır da çıkan yeni hatamız ise tumblrda gezinip aşağı doğru baktıktan sonra sayfamızı tekrar yukarı çıkarttığımız da ilk baktığımız fotoğraf veya giflerin görünmediği. Sık sık yaşanmasada arada olmaya başladı. Bugün 2 kere oldu bana sayfamı aşağı iniyorum (dashboard da yani insanların attıkları postlara bakarken) yukarı tekrar çıktığımda fotoğraflar vs beyaz görünüyor.

2 sene içerisinde tumblra ya rakip çıkmalı kendine çeki düzen vermeli yada tumblr yakında düşüşe geçecektir. Aklıma yahoo geliyor, bundan 5-6 sene önce mail konusunda büyük başarı elde etmişti, insanlar hotmail (msn) kullansa bile mutlaka yahoo hesabı maili bulunurdu, hem hız hemde boyut ve tasarım kolaylıklarından dolayı. Sonra kendileri havalanınca gmail atak yaparak ondan daha büyük ve sade tasarımlı olmayı başararak yahoo'yu unutturdu. Şimdilerdeyse ancak haber güncellemeriyle ayakta durduğunu düşünüyorum. Bunun benzerini gene aynı hatayı yapan tumblrda yaşayacak gibi! Umarımda yaşar çünkü kalite kaybı ciddi anlamda fazla. Kendisinin düzelmesini istiyorum..

1 yorum on "Tumblr'ın Kalitesi Düştü"
  1. Dediklerine katılıyorum. İyice tuhaflaşmaya başladı artık tumblr. Bi arada şey olmuştu mesela dashboardda kendi postlarımızı göremiyorduk. -_- Ama aynı formatta başka site olmayınca mecbur kullanıyoruz. Ne bileyim gifler, editler paylaşıldığında diğer sitelerde, burada olduğu gibi olmayacak işte. Off ya. :/

    YanıtlaSil

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9